De 10 Beste Beleggingsboeken

Beleggingslessen worden het meest gedetailleerd besproken in boeken, daarom kun je zoveel leren door beleggingsboeken te lezen. Toch is het lastig om te weten welke boeken je nu echt moet lezen als belegger.

Daarom zal ik met jullie de beste boeken over beleggen bespreken.

Dit zal dus gaan over de volgende onderwerpen op de beurs: waardebeleggen, indexbeleggen en handelen op de beurs.

Goed, wat zijn de beste boeken?

Beleggingsboeken-top-10.jpg

Waardebeleggen

1. De Kleine Buffett - Patrick Beijersbergen

de-kleine-buffett-boek

Waarom er zoveel over Warren Buffett is geschreven is duidelijk. Warren Buffett is 's werelds bekendste (waarde) belegger en staat in de top 5 meest vermogende personen wereldwijd. Toch blinkt dit boekje uit in hoe het zoveel over Buffett's denkwijze bespreekt in zo weinig woorden. Zo lees je aan welke grondregels hij zich houdt bij eigen beleggingen en wie de de beleggingswijze van Buffett hebben gevormd tot wat het nu is. Hint: één daarvan is de auteur van boek nummer 3!

2. The Dhandho Investor - Mohnish Pabrai

the-dhandho-investor

Mohnish Pabrai is misschien wel de kloon van Warren Buffett, zo geeft hij toe dat hij een groot gedeelte van zijn succes in beleggen te danken heeft aan Warren Buffett en Charlie Munger.

Voor de duidelijkheid, Pabrai heeft een behoorlijk trackrecord en dat dus door met name van Buffett te leren!

Dit boek bespreekt hoe je in recentere tijd als waardebelegger de methode van Buffett kunt toepassen en vooral aan welke principes je jezelf moet houden.

Naast het boek raadt Pabrai aan dat je, om te leren beleggen, alle aandeelhoudersvergaderingen en biografieën leest van Buffett.

3. The Intelligent Investor / De Intelligente Belegger - Benjamin Graham

de-intelligente-belegger

Dit is het meest verkochte boek over beleggen en dat met een reden! Zo heeft de auteur, Benjamin Graham de nodige successen gehad met zijn eigen beleggingen. Daarnaast heeft Benjamin Graham onder andere Warren Buffett lesgegeven en zweren vele succesvolle beleggers bij de methode die wordt besproken in het boek.

Ondanks dat het boek wat ouder is blijft het een aanrader! The Intelligent Investor bespreekt het verschil tussen speculeren en beleggen, wat een belegger zou moeten doen voor hij een aandeel koopt en wie Mr. Market is.

Het boek is niet gemakkelijk te lezen voor onervaren beleggers, maar wel het boek dat je gelezen moet hebben! Vandaar dat ik je de Nederlandse versie adviseer te lezen.

4. Security Analysis - Benjamin Graham, David L. Dodd

security-analysis

Security Analysis is net als The Intelligent Investor geschreven door Benjamin Graham, ditmaal samen met Dodd.

Dit boek is alleen wel lastiger om te lezen, zo is dit meer een tekstboek voor professionals. Daarom raad ik je aan als beginner te starten met The Intelligent Investor voordat je aan Security Analysis begint.

Het boek bespreekt, ondanks dat de eerste druk uit 1934 stamt, principes voor beleggers die tot op de dag van vandaag effectief blijken te zijn. Zo bespreekt het dat het dé manier om successen te behalen in beleggen is om een bedrijf compleet te leren kennen. Ook laat het met voorbeelden zien hoe je dat kunt doen

5. Stocks For The Long Run - Jeremy J. Siegel

stocks-for-the-long-run

Dit boek kijkt met een langetermijnvisie naar de aandelenmarkt en vergelijkt deze met andere financiële markten, zoals die van obligaties.

Het boek probeert vooral, zoals de titel doet vermoeden, ons te laten zien dat het vasthouden van aandelen op de lange termijn voor een mooi resultaat kan zorgen. Zo kijkt Siegel naar de verschillende rendementen en risico's op deze markten en legt ze naast elkaar. Hoewel historische rendementen natuurlijk altijd verschillen van toekomstige - geeft het wel een mooi verwachtingspatroon voor beleggers weer.

Dit boek is mij aangeraden door Patrick Beijersbergen, hoofdredacteur van Effect en schrijver van o.a. Beleggen Kun Je zelf.

6. One Up On Wall Street - Peter Lynch, John Rothchild

one-up-on-wall-street

Dit boek bespreekt, zoals de titel al doet vermoeden, hoe jij als particuliere belegger de experts van Wall Street kunt verslaan.

Zo lees je veel praktische tips over hoe Peter Lynch zelf aandelen selecteert en weer verkoopt.

Het boek is een aanrader als je meer wilt weten over de markt in zijn geheel, dus wat voor aandelen er bestaan en hoe elk aandeel net iets anders benaderd moet worden.

Indexbeleggen

7. The Little Book Of Common Sense Investing - John C. Bogle

common-sense-investing

Als je één boek over indexbeleggen moet lezen, dan is het deze klassieker!

Het toont daarnaast wie John Bogle is en met name waarom zijn indexfonds Vanguard zo groot is geworden in zowel volume als naamsbekendheid.

Dit boek leest niet alleen gemakkelijk weg, maar de besproken methode (indexbeleggen) is ook nog eens gemakkelijk toe te passen. Het is dus een aanrader voor beginnende beleggers die niet te veel tijd kwijt willen zijn aan hun beleggingen. Het leuke aan het boek is dat Bogle ons met allerlei cijfers toont wat er wel en vooral niet werkt in de beleggingswereld vol dure experts.

8. De Schitterende Eenvoud Van Indexbeleggen - Jacques Wintermans

de-schitterende-eenvoud-van-index-beleggen

Dit boek is wat mij betreft het beste Nederlandstalige boek over indexbeleggen. Zo bespreekt het op vrijwel dezelfde wijzen als bovengenoemde boek wat indexbeleggen is. Dat alles doet het vanuit het perspectief van een Nederlandse belegger.

Oftewel, lees je niet graag Engelstalige boeken dan is dit de juiste vervanging voor The Little Book Of Common Sense Investing. Ook is dit boek actueler dan bovengenoemde en is het daardoor praktischer voor de actuele belegger!

Handelen op de beurs

9. De Kunst Van Het Traden - Henk Grundmeijer, Martijn Luijckx

de-kunst-van-het-traden

Dit boek gaat over de juiste mindset bij handelen op de beurs. Zo bespreken Henk Grundmeijer en Martijn Luijckx de psychologie die hierbij komt kijken aan de hand van praktische voorbeelden.

Zo gaat het onder andere over welke emoties er bij veel particuliere traders voor zorgen dat rendementen in de praktijk verdampen.

Let op: ik adviseer je om de 2e herziene druk te lezen, deze is gedetailleerder en goedkoper!

10. The Little Book Of Behavioral Investing

behavioral-investing

Dit boek gaat, zoals de titel al weggeeft, over het gedrag van beleggers, mentaal handelen dus. Zo blijken beleggers nogal vaak denkfouten te maken die ze de kop kost.

Het boek gaat vooral over welke fouten wij beleggers maken en toont soms hoe professionele beleggers dit proberen op te lossen. De beste beleggers worden besproken; Warren Buffett, John C. Templeton en Benjamin Graham. Hoe wapenen zij zich tegen dit soort denkfouten?

Ondanks deze praktische voorbeelden blijft de focus van het boek vooral op hoe de denkfouten in elkaar steken, het gaat dus vooral over wetenschappelijke onderzoeken. Hierdoor zijn de passages met praktische tips niet al te groot. Dit neemt niet weg dat het een boek is dat je kan helpen je emoties bij beleggen te bedwingen.