Beleggen Voor Dummies – 5e Editie [Samenvatting]

Alle antwoorden voor beginnende beleggers. Wat is beleggen? Waarom zou je gaan beleggen? Wat zijn aandelen? En natuurlijk de bekendste manieren om te beleggen in aandelen.

Je bent het vast met me eens dat beginnen met beleggen veel vragen op kan roepen. Bij het zoeken naar antwoorden hierop is enorm veel informatie te vinden, maar wat is nu belangrijk en wat niet?

Om eerst je basiskennis op orde te hebben, heb ik het boek ‘Beleggen voor Dummies’ van Hans Oudshoorn en Peter Siks voor je samengevat. Je leest wat beleggen nu precies is en op welke manieren je dit zelf kunt doen.

Hieronder volgen de belangrijkste lessen uit het boek.

Beleggen-voor-dummies-samenvatting

Wat is beleggen?

Volgens het boek Beleggen voor dummies is dat het volgende:

“Beleggen is het vastzetten van kapitaal met winst of een ander voordeel als doel.”

Waarom zou je gaan beleggen?

Je zou dus, kijkend naar de definitie, je kapitaal willen laten groeien. Dit kan verschillende redenen hebben, maar het komt meestal neer op hetzelfde. Van sparen word je niet rijker.

Sterker nog, kijkend naar de inflatie (prijsstijgingen van de goederen en diensten die je aanschaft) en belastingen die je gespaarde vermogen aantasten word je er eerder armer van. Als je dit niet wilt moet je je geld ergens laten renderen, beleggen dus.

Let op: beleggen, in bijvoorbeeld aandelen of obligaties, is niet zomaar een vervanging van je spaarrekening. Er zitten allerlei risico’s aan verbonden!

Waarin kun je beleggen?

Het boek deelt de verschillende soorten beleggingen onder in categorieën, ik zal deze kort toelichten. Vervolgens zal ik de meest bekende categorie in detail bespreken, dat zijn natuurlijk aandelen!

De verschillende soorten beleggingen kun je onderverdelen in vijf categorieën, hieronder staan deze beleggingsvormen beschreven.

Cash. het boek ziet cash als een verzamelnaam voor het geld wat je thuis in je potje of portemonnee hebt zitten, maar dat is niet alles. Ook een spaarrekening of spaardeposito (waar je spaargeld voor een bepaalde periode niet kan worden opgenomen) valt hieronder.

Dit zijn, zoals je waarschijnlijk al opmerkte, de manieren waarop je met weinig risico een kleine rentevergoeding kunt krijgen. Al is die vergoeding momenteel nu natuurlijk erg laag!

Overigens is het risico bij de meeste banken zo laag, dat als deze bank onder het depositogarantiestelsel valt, dat de Nederlandsche Bank (DNB) dan een bedrag per rekeninghouder van maximaal €100.000 garandeert als de bank bijvoorbeeld failliet zou gaan.

Cash heeft dus een relatief laag risico, maar daarmee ook een laag rendement.

Obligaties. een obligatie wordt door het boek omschreven als een schuldbewijs. Waarbij het totale bedrag in stukken wordt geknipt, zo kan ING een obligatie van 1000 stuks van €1000,- uitgeven.

Deze obligaties worden meestal uitgegeven door ondernemingen of de overheid, dit noem je een staatsobligatie. De uitgever van zo’n obligatie moet aan het einde van de looptijd het bedrag terugbetalen, maar dat kan natuurlijk niet als het bedrijf failliet is. Logisch, denk je als je dit zo leest, maar het blijft belangrijk dit risico juist in te schatten. Hoe hoger dit risico is, hoe groter de beloning is die je hiervoor wilt ontvangen. Daarom betalen bedrijven met een groter risico meer rente aan de obligatiehouders.

Obligaties hebben over het algemeen minder risico dan aandelen, omdat de prijzen van aandelen voor een langere tijd niet op een hoger niveau dan je instapprijs kunnen komen. Dit terwijl het bedrijf bijvoorbeeld doorgaans wel nog haar schulden afbetaald, oftewel de obligaties.

Het rendement is dus historisch gezien relatief laag ten opzichte van aandelen, maar relatief hoog ten opzichte van cash.

Vastgoed. vastgoed bestaat simpelweg uit grond en gebouwen, waarbij de meeste mensen vaak niet verder kijken dan het aanschaffen van meerdere panden. Zo kun je namelijk ook beleggen in vastgoedaandelen, Wereldhave is een bekend voorbeeld hiervan.

Dit is een Nederlands beursgenoteerd bedrijf dat voornamelijk commerciële winkels bezit. Ook bestaan er vastgoedfondsen, waarbij anderen jouw ingelegde bedrag investeren. Het voordeel hiervan is dat deze fondsen vaak een meer gespreide portefeuille hebben.

Alternatieve beleggingen. De naam zegt het eigenlijk al. Dit kunnen allerlei beleggingen zijn, die dus ook nogal kunnen verschillen in risico en rendement. Er zit namelijk een groot verschil tussen beleggen in koopzegels van je plaatselijke supermarkt en het kopen van een ouderwetse Porsche om deze vervolgens voor een meerprijs te verkopen.

Een groot nadeel van alternatieve beleggingen is dat het hier lastig is om voor een groot bedrag met lage kosten in te stappen. Waar er bij de aandelen- en obligatiemarkt vaak voor miljoenen vrijwel kosteloos en direct in enkele bedrijven belegt kan worden, is dat vrijwel niet te doen bij alternatieve beleggingen.

Aandelen

Wat is een aandeel?

Een aandeel is niks anders dan het bezit van een bedrijf. Hoe meer aandelen je bezit, hoe groter het deel van het bedrijf jouw eigendom is. Zo heb je met dit eigendom het recht om te stemmen over belangrijke beslissingen, dit gebeurt tijdens de aandeelhoudersvergadering (AVA).

Het voordeel voor jou als aandeelhouder is dat je een deel van de winst krijgt, het dividend. Je ontvangt een bepaald bedrag dividend per aandeel, meer aandelen betekent dus meer dividend.

Daarnaast kan de prijs van je aandeel stijgen, waardoor je deze voor meer kunt verkopen. Dit gebeurt over het algemeen als de verwachtingen van een aandeel er rooskleuriger uit komen te zien, oftewel, meer toekomstige winst dan in eerste instantie gedacht.

Volgens het boek is de som van deze twee voordelen (dividend en prijsstijgingen), het rendement dus, ongeveer 8% per jaar geweest. Daarom zijn aandelen zo’n hot onderwerp, het heeft een relatief hoog rendement ten opzichte van alle andere beleggingsvormen.

Toch komt dit niet zonder risico. Gaat het bijvoorbeeld onverwachts slecht met de economie of met de winsten van het bedrijf dan kan dit voor een duik zorgen in de aandelenprijs.

Een ander risico is dat dat er bijvoorbeeld geen dividend wordt uitgekeerd omdat er simpelweg geen (of weinig) winsten te verdelen zijn. Als je in zo'n situatie afhankelijk bent van het inkomen (dividend als je niks verkoopt) dan heb je dus geen of weinig inkomen om mee rond te komen!

Je moet dus sterk in je schoenen staan als belegger om te voorkomen dat je in de zwaardere tijden simpelweg stomme beslissingen maakt. Oftewel, je moet geen Sentimentele Belegger worden!

Beleggen in aandelen betekent over het algemeen een relatief hoog rendement en risico, waarbij het risico te vaak wordt vergeten door beginnende beleggers. Dit is één van de vele denkfouten gemaakt door beginnende beleggers.

Om met een voorbeeld het risico bij aandelen te duiden zou je bijvoorbeeld naar een land als Japan kunnen kijken. Waar het voor vele beleggers zo'n 20 jaar duurde voordat ze hun verlies weer goed maakten.

Probeer dus vooral te beseffen dat je bij beleggen geduld moet hebben, in sommige gevallen dus wel (meer dan) 20 jaar.

Manieren om te beleggen in aandelen

Actief versus passief beleggen in aandelen

Actief beleggen in aandelen is niks anders dan actief te zoeken naar de aandelen van bedrijven waarvan jij denkt dat het rendement het beter gaat doen dan het gemiddelde rendement van aandelen met een vergelijkbaar risico.

Passief beleggen daarentegen, wordt gedaan door je geld te beleggen in bijvoorbeeld een beleggingsfonds of door een index te volgen door middel van een tracker. Dit klinkt heel lastig, maar passief beleggen komt er vaak op neer dat je een door iemand anders geselecteerd mandje aandelen voor een lange tijd vasthoudt.

Ik besprak eerder aan de hand van (misschien wel) het beste boek over passief beleggen alle voordelen en nadelen t.o.v. actief beleggen! Dit is echt verplichte kost voordat je besluit om te beleggen op zowel een actieve als passieve manier. Omdat het boek niet alleen laat zien wat bij de meeste mensen het beste werkt, maar vooral hoe je dit doet.
Lezen dus!

Afhankelijk van het genomen risico neem je bij passief beleggen genoegen met het marktgemiddelde. En zoals hierboven benoemd is dat gemiddelde historisch gezien vrij hoog!

Om deze reden zijn er veel beleggers met passieve beleggingen. Ook is het fijn om weinig aandacht aan je beleggingen te hoeven besteden. Wie wil er nou constant tijd moeten besteden aan zijn beleggingen? Ik niet.

De bekendste vorm van actief beleggen

Ondanks dat passief beleggen zeker geen slechte historie heeft wat betreft rendement, zijn er toch nog een hoop actieve beleggers. Dat heeft natuurlijk zo zijn redenen, wie wil er nu voor ‘gemiddeld’ gaan als je ook voor het grote geld kunt gaan.

We kennen immers allemaal de verhalen over aandelenkoersen die zichzelf binnen no-time verdubbelen. Aangezien dit natuurlijk geen realistisch beeld is van beleggen, ga ik proberen te bespreken wat de meeste actieve beleggers in de werkelijkheid wel doen. Ook benoem waar de meeste succesvolle actieve beleggers zich mee bezig houden.

Fundamentele analyse

Fundamentele analyse is, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, het maken van een analyse. Dit is vaak van één bedrijf of meerdere bedrijven. Met als doel om te zien of de aandelen van een bedrijf of sector koopwaardig zijn, dus, of de prijs lager is dan de geschatte waarde.

Bekende succesvolle fundamentele beleggers zijn Warren Buffett, Charlie Munger en Mohnish Pabrai. Warren Buffett kijkt bij zo’n fundamentele analyse o.a. naar de winstgevendheid, het management en de schulden van het bedrijf. Deze beleggers besteden vaak immens veel tijd om een bedrijf door te spitten, om zo de waarde van het bedrijf vast te stellen. Een bekende quote van Warren Buffett is identiek aan zijn beleggingsstijl:

“Read 500 pages every day. That's how knowledge works. It builds up like compound interest.”

De meeste data die je nodig hebt bij zo’n (langdurige) analyse kun je krijgen uit het jaarverslag van de onderneming. Dit is een soort van samenvatting van hoe het bedrijf het afgelopen jaar heeft gepresteerd, zo wordt de winst en omzet besproken.

Daarnaast bevat het de verwachtingen van het bedrijf voor de toekomst. Iets wat erg belangrijk is voor aandeelhouders, je hebt immers recht op toekomstige inkomsten.

Mijn conclusie
Om beter dan de markt (het gemiddelde rendement bij een vergelijkbaar risico dus!) te beleggen moet je dus veel tijd in je analyse stoppen. Maar zelfs dan is niks zeker.

Toch ben ik van mening dat we een hoop kunnen leren door te kijken naar hoe de beste beleggers hun vermogen in zetten. Dit zou je niet klakkeloos moeten overnemen, maar door je in te lezen, bijvoorbeeld in beleggingsboeken van bekende beleggers, hoe zij dit doen.

Over het boek: Beleggen voor dummies

Mijn mening over het boek is erg eenvoudig, net zoals het boek. De auteurs weten de meest lastige begrippen uit te leggen op erg simpele manieren. Daarnaast staat er ook zoveel informatie in het boek, dat het eigenlijk gebruikt kan worden als een soort handleiding.

Zo één waar je na het lezen af en toe nog gebruik van maakt. Ik zou het dan ook aanraden als je de meest belangrijke dingen over beleggen wilt weten en geen tijd hebt voor meerdere boeken. Met dit boek zit je goed!