Bitcoin En Andere Cryptovaluta – Lasterie [samenvatting]

Je zal het vast eens zijn met de stelling dat er onder veel mensen nog weinig kennis is over bitcoin en de achterliggende techniek. Hoewel er veel over wordt geschreven heb je voor veel artikelen vaak al de nodige achterliggende kennis nodig.

Gelukkig legt het boek ‘Bitcoin en andere cryptovaluta’ van Gert-Jan Lasterie in een simpele jip-en-janneketaal de basiskennis uit. Zo lees je over de achterliggende technologie, blockchain. En lees je welke toekomstige toepassingen en kansen van deze technologie worden verwacht.

Hieronder volgen de belangrijkste lessen uit het boek.

Bitcoin-en-andere-cryptovaluta

De technologie

Zoals de meeste van jullie, is mijn kennis over dit onderwerp nihil. Althans, dat was zo voordat ik begon met het lezen van dit boek. Ik zal dus vanaf het begin beginnen.

Wat is blockchain?
Het boek geeft de volgende definitie:

“Een blockchain kun je zien als een grootboek of een boekhouding waarin netjes alle transacties worden vastgelegd. Wie, wanneer, hoeveel, het staat er allemaal in.”

De technische details van de technologie zal ik je besparen, wel zijn er enkele details die blockchain zo bijzonder maken. Zo is de verbinding tussen twee partijen van peer-to-peer, dat wil zeggen, zonder tussenkomst van één centrale partij. Dit zorgt ervoor dat er niet één partij is die alles bepaalt, maar juist iedereen die gebruik maakt van het netwerk.

Een blockchain die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het doen van betalingen/transacties zou dus zonder één centrale partij een betaling kunnen verrichten. Dit zou risico verminderend kunnen werken. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden te bedenken van aanvallen op het betalingsverkeer van een bank (de centrale partij). De blockchain biedt hier dus een oplossing voor, aangezien het lastiger is om alle partijen aan te vallen dan simpelweg één partij.

De meest bekende toepassing

De meest bekende toepassing van de blockchain is duidelijk Bitcoin. De kans is groot dat je al meerdere keren krantenkoppen voorbij hebt zien komen met de term, maar wat is het nu precies? Ik citeer nogmaals het boek omdat ik meerdere malen een definitie ben tegengekomen, maar zelden één die zo simpel is opgeschreven:

“Bitcoin is een digitale gedecentraliseerde valuta. Het is niets meer of minder dan een stukje softwarecode. Tekst. Nullen en enen, als we het heel binair bekijken.”

Deze cryptovaluta biedt enkele voordelen en nadelen, ik zet ze even op een rijtje.

Voordelen

Decentrale valuta. Zoals hierboven besproken is er bij een transactie geen tussenliggende partij aanwezig, waardoor er dus ook geen bank benodigd is om een transactie te doen. Dit vermindert niet alleen het risico op het platleggen van het betalingsverkeer, maar zorgt er ook voor dat je geen rekening hoeft te openen bij een bank. Daarmee kun je dus jaarlijks kosten besparen.

Privacy. Bij het maken van transacties maak je gebruik van een pseudoniem. Zo worden er volgens het boek geen persoonsgegevens opgeslagen bij het doen van een transactie. Toch is wel elke transactie zichtbaar in de blockchain.

Wanneer iemand dus een pseudoniem linkt aan de persoon zelf, dan zouden alle transacties van deze persoon dus toch openbaar zijn. Het is dus niet compleet anoniem, maar wel relatief anoniem als we het bijvoorbeeld vergelijken met de gegevens die een bank bezit.

Ook zijn er de nodige, vooral zeer technische, discussies over hoe anoniem deze cryptovaluta nu precies is…

Wanneer je dus baat hebt bij je privacy (wie niet?) lees je dan altijd goed in hoe je zo anoniem mogelijk betalingen verricht!

Nadelen

Energie. De Bitcoin-blockchain biedt de nodige voordelen, maar de technologie kost ook veel energie. Deze energie wordt, zoals een groot gedeelte van onze energie, opgewekt uit grondstoffen die onze omgeving schaden. Simpel gezegd is het dus gewoon niet goed voor het milieu.

Er zijn verschillende berekeningen over hoe groot het energieverbruik precies is, maar één ding is zeker, het is groot…

Het boek noem ook een bron waar we een actuele schatting van het energieverbruik kunnen vinden.

Eenvoud. Het beginnen met je eerste transacties op de Bitcoin-blockchain is toch wel iets complexer dan iemand een paar biljetten te overhandigen. Tuurlijk zijn er allerlei tools en instructies te vinden waarmee het gemakkelijker wordt, maar het blijft toch relatief complex.

Koersschommelingen. Wanneer je bitcoin koopt is het zeer lastig in te schatten wat de koers t.o.v. bijvoorbeeld een euro of dollar zal zijn over een bepaalde tijd.

Zo fluctueren de prijzen enorm. Dit biedt kansen, je profiteert immers van een stijging, maar dat is natuurlijk niet altijd even handig. Zo kun je in het ene jaar misschien tien broden kopen voor je x aantal bitcoin, maar in het opeenvolgende jaar misschien nog maar twee. Een (crypto)valuta, zoals de bitcoin, is tot nu toe dus niet erg praktisch om waarde in op te slaan waar je vervolgens transacties mee doet.

Zou je nog instappen?

Is het al te laat?

Dus, zou je nu nog toetreden tot de cryptovaluta markt, of is het al te laat?
Als ik hierop een antwoord kan geven dan zou ik even in mijn glazen bol kijken, helaas werkt het niet zo. Wel heb ik gekeken naar wat de auteur hierover denkt.

Is cryptovaluta nu te hoog gewaardeerd?
Dat blijkt moeilijk te zeggen, vooral omdat er naast de bitcoin talloze andere munten zijn. En er is geen one size fits all.

Zo wordt in het boek de vergelijking gemaakt met het begin van het internet. Veel internetbedrijven zijn ten onder gegaan sinds de eerste jaren van het internet. Toch zijn er ook enkele bedrijven die uitgegroeid zijn tot enorm grote bedrijven die enorm veel waarde creëren en daarnaast enorm veel winst maken.

Wie zegt dat niet iets vergelijkbaars zal gebeuren voor een bestaande of opkomende cryptovaluta?

De auteur voegt hieraan toe dat veel crypto’s nog niet breed gebruikt worden en op dit moment vooral een ‘belofte’ zijn die in de toekomst van nut zullen zijn. Zijn tip is het volgende:

“Stem alleen op projecten die een missie hebben waar je je in kunt vinden, die beschikken over een sterk team en wellicht al een vorm van bewijs kunnen laten zien dat zij de oplossing hebben voor een probleem.”

Over het boek: Bitcoin En Andere Cryptovaluta

Het door Gert-Jan Lasterie geschreven boek is niet alleen gedetailleerd, maar ook nog eens begrijpelijk voor beginners, waaronder ik ook val. Ik heb met veel plezier gelezen hoe de auteur zijn eigen ervaringen en kennis deelt en wat hem zover heeft gekregen om te stappen in cryptovaluta. Het boek leerde mij ook veel nieuws, dat terwijl ik toch al meerdere dingen over blockchain/Bitcoin heb gelezen in zowel de krant als online.

Zo legt Lasterie in gemakkelijke taal uit hoe een blockchain werkt, iets wat ik hiervoor nooit écht begreep. Ook lees je hoe het nou eigenlijk kan dat er zoveel energie wordt verbruikt bij het maken van transacties in de Bitcoin-blockchain. En welke alternatieven er bedacht worden om dit verbruik te minderen.

Deze eenvoudige, maar vooral enthousiaste manier van schrijven wordt gecombineerd met een ton aan praktische informatie. Dat zie je terug in vrijwel alles wat de auteur schrijft. Wat mij betreft is het boek dan ook een absolute must have voor de doorsnee persoon die zich eens wil verdiepen in de technologie!

Ik zelf heb besloten (voorlopig) niet in te stappen in cryptovaluta om er mee te verdienen, simpelweg omdat ik ‘gewone’ aandelen al beweeglijk genoeg vindt. Dit is dus vooral een keuze die voor mijzelf het beste is. Toch is het interessant voor zij die het risico wel aandurven te gaan om je enigszins te verdiepen in cryptovaluta.

PS Ik denk er wel over na om met een zeer klein bedrag mijn eerste crypto’s aan te schaffen. Simpelweg om me te verdiepen in deze opkomende technologie!