Daytrading Voor Dummies – Ann C. Logue [Samenvatting]

Wat is daytrading, maar vooral wat is het niet? Wat moet je weten als beginnende daytrader?

Zoals het boek Daytrading voor dummies al doet vermoeden, is het boek vooral geschreven voor beginnende traders. Aangezien ik zelf vrij weinig ervaring heb wat betreft traden en daarin waarschijnlijk niet de enige ben zal ik de focus leggen op de basisbegrippen. Zo zal ik aan de hand van het boek bespreken wat daytrading is en vooral wat het niet is!

Ik besprak eerder een boek over traden, waarin ik het o.a. had over wat traden is en wat een trader zoal doet, dit alles met hulp van een ervaren trader wiens interview je hier ook kunt vinden. Voor de definitie van traden klik je dus even op de link, nu zal ik het namelijk uitsluitend hebben over daytraden.

Daytrading-voor-dummies-samenvatting

Wat is daytrading?
Als je weet wat traden is dan is de definitie van daytraden natuurlijk niet zo lastig te bedenken. Toch krijgen jullie van mij de definitie uit het boek om er zeker van te zijn dat we op één lijn zitten:

“De definitie van daytrading is dat daytraders de fondsen maar een dag vasthouden. Ze sluiten hun posities aan het einde van elke dag af en beginnen de volgende dag weer van voor af aan.”

Ann C. Logue

De beoefenaars van deze daghandel moeten dus ondanks de reden hun posities sluiten voor het einde van de dag. Daghandelaren houden zich dus aan hun strategie, ondanks wat er gebeurt. Dit vergt de nodige discipline.

Dit (verkopen van je posities) kan net zo goed andersom zijn. Als je bijvoorbeeld een systeem hebt waarvan jij overtuigd bent dat het werkt, dan moet je kopen als het een koopsignaal geeft. Je negeert je emoties ondanks dat je aan van alles twijfelt. Handelen vergt dus een juiste mindset.

Dit, je emoties kunnen uitschakelen, is een gegeven dat je ook terug kunt zien bij veel grootse beleggers. Zo kopen de beste beleggers als hun belegging systeem zegt dat ze moeten kopen, ook al loopt het spreekwoordelijke bloed door de straten.

Wat is daytrading niet? Enkele mythen over (day)traden.

Het is geen beleggen
Bij beleggen gaat het vaak om de lange termijn, zo houden beleggers hun portefeuille over het algemeen veel langer vast. Bij langer dan een dag moet je dus niet denken aan twee dagen of één week, maar eerder aan jaren. Sommige beleggers houden hun aandelen het liefst zo lang mogelijk vast, Warren Buffett is daar een goed voorbeeld van.

Zoals ik in een eerder stuk over Warren Buffett zei:

”Dit is doordat Buffett een aandeel zo lang mogelijk vast wil houden, onder andere omdat het lang kan duren voordat de prijs van een aandeel richting de intrinsieke waarde stijgt.”

Het kan dus erg lang duren voordat een aandeel zich in de richting beweegt waarvan jij denkt dat het naartoe gaat, geduld is dus (nog meer) een vereiste bij beleggen.

Het is geen gokken
Daytraden is geen gokken en gokken is geen daytraden. Wat is dan het verschil?

Ook het boek ‘Money Management’, bespreekt dit onderwerp. Aan de hand van dat boek kwam ik tot de volgende conclusie:

“In plaats van alleen te kijken naar de potentiële winsten moeten we ook beseffen wat de verliezen kunnen zijn. En misschien wel veel belangrijker, wat we doen bij verlies.”

Dus, traders kijken ook naar de potentiële verliezen i.p.v. alleen de potentiële winsten. Maar wat zijn de winsten en verliezen precies voor daytraders?

Bij daytrading zijn volgens het boek vaak de kansen op winst en verlies gelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld de optie- en futuremarkten, waarbij er evenveel winnaars als verliezers zijn. Daarom is het dus een zogenoemde zero-sum market.

Deze twee markten zijn vrij representatief voor de kansen van traders. Zo zijn dit vrij populaire markten onder de traders en dit heeft zo zijn redenen!

Futures zijn zo populair omdat traders vaak tegen veel lagere kosten kunnen handelen dan als ze bijvoorbeeld een beursindex (zoals de AEX) zelf kopen. Ook zijn deze futures vaak meer liquide dan indices en hebben ze ook het voordeel (of nadeel als het tegenzit) dat ze vaak erg volatiel zijn.

Daytaden is dus geen gokken, zo zijn de kansen van de meeste markten vrijwel gelijk voor winst en verlies. Dit betekent overigens niet dat je evenveel winst als verlies maakt, zo zijn er ook nog kosten! Daarnaast zal je succesratio behoorlijk afhangen van jouw ervaring en kennis, als beginner moet je dus vooral niet verwachten op flinke winsten te stuiten!

Het is niet gevaarlijk… zolang je risicokapitaal gebruikt
Succesvol zijn als daghandelaar is dus niet zo eenvoudig, veel (beginnende) traders maken dan ook verlies. Zo schreef ik eerder aan de hand van ‘De Kunst Van Het Traden’ al over de door de auteurs besproken successen van daytraders. Om je wat tijd te besparen, het succespercentage van (vooral beginnende) traders ligt erg laag!

Deze verliezen moet je als handelaar dus ook kunnen opbrengen, de auteur raadt dan ook aan om met risicokapitaal te werken. Dit is geld wat je kunt verliezen zonder dat je in financiële problemen kunt raken. Dit is wat mij betreft dan ook geen slechte tip, zorg dat je uit je posities stapt voordat je door je risicokapitaal heen bent!

Om te weten wanneer je door dit risicokapitaal heen bent moet je dus opnieuw kijken naar potentiële verliezen, net zoals bij punt 2!

Het is niet gemakkelijk
Goed, het zou nu duidelijk moeten zijn dat daghandel niet makkelijk is! Je kunt jezelf waarschijnlijk al inbeelden hoeveel emoties daghandel op kan brengen en hoeveel tijd de beoefening ervan kan kosten.

Als je dus iets moet onthouden als beginnende trader is dat het behoorlijke discipline vereist! Anderzijds brengt het een behoorlijke vorm van onafhankelijkheid met zich mee als je kunt leven van je trades. Vraag je dus goed af of jij dit het waard vindt en of je daarnaast de bijkomende stress aan kan.

Over het boek: Daytrading voor dummies

In de inleiding van het boek wordt al aangegeven dat het geen studieboek of handleiding voor professionele beleggers is. Als startende daghandelaar daarentegen, denk ik dat het boek absoluut een goed begin is om vervolgens deze meer professionele boeken op te kunnen pakken!

Zo komt echt vrijwel alles aan bod; van praktische zaken zoals welke broker je moet kiezen tot de verschillende daytradingstrategieën. Ik heb zelf als ‘saaie’ indexbelegger dan ook een ton aan informatie opgedaan die in een eenvoudige vorm werd aangeboden. Het is dus makkelijk weg te lezen, een aanrader!