De Kunst Van Het Traden [Samenvatting]

Kun je leren traden? De lessen uit het boek en een interview met trader Willem over zijn ervaringen op de beurs.

De Kunst Van Het Traden bespreekt, zoals de titel al enigszins doet vermoeden, traden. Wat bedoelen de auteurs daarmee?

“Onder traders verstaan wij iedereen die online handelt in valutaparen (forex), grondstoffen, indexen en andere financiële waarden.”

Voordat ik de lessen over handelen uit het boek zal bespreken leek het mij leuk om eerst eens een goed beeld te krijgen van wat traders nou eigenlijk doen. Zo ben ik zelf niet meer dan een saaie indexbelegger die vooral leest over waardebeleggen. Ik ben dus duidelijk niet de aangewezen persoon.

Met dank aan trader Willem is het toch gelukt om een kijkje te krijgen in de keuken. Daarom volgt eerst een interview met Willem waarin we goed zien wat het betekent om een trader te zijn. Dat prachtige resultaat lees je hieronder.

de-kunst-van-het-traden-boek

Interview Trader Willem

Kun je ons wat vertellen over jezelf als trader?
Ik ben een hele fanatieke day trader. Door schade en schande gekomen waar ik altijd al naartoe wilde. Namelijk, consistent geld verdienen met traden. En die weg was heel erg lang kan ik u zeggen. Ik handel momenteel de dax en de dow futures. Dat zijn de charts die het beste bij mijn manier van handelen passen. Want daar draait hem om bij traden. Iets vinden wat bij JOU past!

Hoe ben je begonnen met handelen op de beurs, verliep het begin zo goed als gedacht?
Op mijn 14e kocht mijn vader voor mij een fonds en ik begon de koersen wekelijks te volgen. En zo begon ik ook de aandelen koersen te volgen. Ik vond het erg fascinerend allemaal. Pas op mijn 25e begon ik hobby matig met aandelenhandel. Superleuk en natuurlijk dacht ik net als alle andere beleggers dat ik de beste zou zijn door het slim aan te gaan pakken. Maar ja, wat is slim? Ik kwam er al snel achter dat de beurs het moeilijkste spelletje is dat er bestaat. Ik heb dus veel leergeld moeten betalen!

Waarin trade je voornamelijk en hoe doe je dit, oftewel wat is je systeem?
Ik trade momenteel de futures op de dax en de dow. Waar ik grip op heb proberen te krijgen zijn de golfbewegingen. Zo heb ik met enkele indicatoren en enkele tijdframes een strategie bedacht waarmee ik de golven probeer te pakken. Het zit zo in elkaar dat wanneer ik fout zit de stoploss erg dichtbij ligt en wanneer ik goed zit pak ik de golfbeweging mee en pak ik enkele keren per dag een leuk ritje. Ieder voordeel heeft ook een nadeel. Het systeem werkt iedere dag weer fantastisch, maar je moet wel wachten op de signalen. Geduld hebben. En dat is niet altijd leuk. Maar dat is traden.

Ik zie dat je ook De Kunst Van Het Traden hebt gelezen, wat heeft dit boek je geleerd?
Een hoop! Iedere trader zou dit boekje in zijn/haar bezit moeten hebben. Veel belangrijke onderwerpen worden beschreven en veel vragen worden beantwoordt waar iedere trader vroeg of laat mee te maken krijgt. Persoonlijk vind ik het hoofdstuk over psychologie/mindset echt onmisbaar!!! Dat hoofdstuk moet je kunnen dromen!! Ik lees het boek De Kunst Van Het Traden dus regelmatig overnieuw. Het zit ook altijd in mijn koffer als ik lekker op vakantie ga. En dat is echt waar, haha!!

Als je één tip zou kunnen geven aan beginnende traders, wat zou dit dan zijn?
Haal je 'rijbewijs' voordat je met echt geld gaat traden. Het bespaart IEDEREEN een hoop geld!! Denk niet dat je slimmer bent dan de rest, want dat ben je niet!!

Kunnen we je (trades) ergens volgen?
Ik heb een twitter account en deel daar mijn passie. Mijn trades plaats ik niet online, want daar schiet ik niks mee op. Dan zou ik er al geld voor moeten vragen, want daar zitten ook verplichtingen aan vast. Misschien in de toekomst, want ik ben een passievolle ondernemer.

Wat is of zijn je doelen wat betreft traden?
Waar het ooit begon als een hobby en met het idee mijn spaargeld aan het werk te gaan zetten ben ik nu een fanatieke day trader en gaat het om discipline en geld verdienen. Maar regel nummer 1 is de belangrijkste en die zegt: VERLIES GEEN GELD!

Hierbij wil ik Willem nogmaals bedanken voor het interview! Voor meer over Willem en zijn passie voor handelen kun je hem volgen op Twitter.

Dit raad ik dan ook zeker aan, aangezien je uit dit interview al merkt dat Willem een ton aan ervaring heeft en dit graag wilt delen om zo anderen te inspireren!

Samenvatting: De Kunst Van Het Traden

Kun je leren traden?
Het boek gaat over vooral over de mindset van het traden. Zo zou het aanpassen van je mindset een grote invloed hebben op je winstgevendheid als trader. Voordat ik aan het boek begon vroeg ik mezelf af hoe groot zo’n effect nou eigenlijk kan zijn, dus dat effect van je mindset op je rendementen.

Zo dacht ik na over mijn eigen mindset en kwam al snel tot de conclusie:

“Mijn mindset is toch prima?”

Deze gedachte hield ik even vast, totdat ik in het boek las over een praktisch voorbeeld wat gaat over een trader

“Een mechanische trader zwichtte ooit eens voor het bericht over het ‘verwachte’ koersverloop van de EUR/USD. Daarop stapte hij niet alleen in, hij kocht dezelfde dag ook nog eens bij. Omdat hij hoopte een nog grotere winst te kunnen maken. Zijn eerdere trades waren niet zo lekker gelopen en hij hoopte zijn verliezen goed te maken. Eind van het liedje: nog meer verlies.”

Auw, dit is herkenbaar. Het is een ietwat pijnlijke bekentenis, maar ik heb zelf een vrijwel identieke gebeurtenis meegemaakt. Ook mijn trots heeft me de nodige verliezen gekost in de effectenhandel. Als ik De Kunst Van Het Traden eerder had gelezen, dan had ik dit misschien wel kunnen voorkomen!

Maar goed, dat is wijsheid achteraf en volgens het boek is dat één van de grootste valkuilen bij traders.


"Trots is de domste duivel. Trots is gebaseerd op doorgeschoten zelfrespect. De kenmerken zijn koppigheid en geen fouten kunnen toegeven. Elk gezichtsverlies voelt als een vernedering. Trots leidt tot hoogmoed, en die komt altijd voor de val.”

Bij mij is het precies zo gegaan. Mijn trots zat me in de weg waardoor ik een flink bedrag ben kwijtgeraakt. Deze passage liet mij dus ook geloven dat je inderdaad je resultaten kunt beïnvloeden door je mindset aan te passen.

Het kost dan wel enige ‘trots’ om dit toe te geven, maar dat is dan ook de manier om erop vooruit te gaan.

Traden kun je leren

Dat is de overtuiging van de auteurs en ik deelde net al mijn visie hierover. De auteurs deden dat anders, maar zeker niet minder leuk.
Om een antwoord te proberen te geven op deze vraag kijken de auteurs naar het turtle experiment.

Hierbij werd een groep traders met weinig of geen ervaring geselecteerd om te gaan traden volgens de regels van commodity-trader Richard Dennis. Deze turtles (de traders) werden na een korte opleiding van twee weken het veld ingestuurd met 1 miljoen dollar de man.

Met een set regels, een korte opleiding en vrijwel geen ervaring mochten ze vijf jaar gaan handelen.

Wat toonde het resultaat volgens jou, kun je wel of niet leren traden? Je leest het gehele verhaal in het linkje.

Het resultaat is vrij duidelijk, de traders hadden gezamenlijk zo’n 175 miljoen dollar verdiend in 5 jaar! Niet mis.

Het beste systeem voor traders?

Het boek belooft geen heilige graal. Je krijgt dus niet de methode te horen waarmee je zomaar binnen bent, bestaan er überhaupt zulke boeken? Waarschijnlijk niet, en daarom bespreken de auteurs waar je als handelaar de meeste winst kunt behalen.

Of misschien wel waar je minder kunt verliezen, namelijk in je manier van denken.

Dit betekent overigens niet dat je handelssysteem er niet toe doet, sterker nog, je systeem volgen is het uiteindelijke resultaat van je mindset!

Als je gelooft dat je systeem werkt, dan is het dus noodzaak om deze te blijven volgen. Dat klinkt simpel, maar toch blijkt dat in de werkelijkheid niet zo eenvoudig in elkaar te steken.

Ik zal aan de hand van het boek bespreken waarom.

De echte heilige graal

Je mindset is dus de heilige graal, mits je er voldoende aandacht aan besteedt. Voordat we hieraan kunnen werken moeten we dus (helaas) eerst vaststellen wat er fout gaat

En dat er veel fout gaat, vooral bij beginnende traders, dat is duidelijk:

“Circa 90 procent van alle beginnende traders zaagt er lustig op los en verliest al in het eerste jaar zijn hele porteuille.”

Hieronder volgen belangrijke emoties die kunnen leiden tot foute beslissingen en daarbij dus het negeren van je systeem. Het boek noemt deze ook wel duivels, omdat ze constant aanwezig kunnen zijn, dus over je schouders meekijken.

De duivels:

 1. Angst. Angst zou ons kunnen (moeten) beschermen tegen risico’s, maar bij traden werkt dat andersom.

  Zo laat angst ons vaak de slechte trades herinneren, terwijl we zouden moeten weten dat elke markt, en dus ook elke trade uniek is. Deze herinnering heeft dus weinig meerwaarde.

  Angst bij handelen laat ons bijvoorbeeld vroegtijdig uitstoppen bij een trade die volgens ons systeem nog goed gaat. Dat is dus niet de bedoeling!

 2. Hoop. Hoop zorgt voor weinig goeds, althans, bij traden. Natuurlijk kun je verwachten dat als je systeem winstgevend is dat je uiteindelijk een positief rendement zal hebben. Toch is dat geen goede reden om je niet aan je systeem te houden, maar helaas gebeurt dat te vaak.

  Zo stappen handelaren bijvoorbeeld in op een bepaalde trade omdat ze verwachten dat een nieuwsbericht zorgt voor een stijging van de onderliggende waarde. Dat terwijl hun systeem ze zegt dat ze nieuwsberichten moeten negeren en alleen op de signalen van hun systeem moeten letten.

 3. Hebzucht. Hebzucht is het willen hebben van alles, zo snel mogelijk. Het ongeduld die het als gevolg heeft leidt tot niets anders dan teleurstelling.

  In de praktijk zie je bijvoorbeeld dat handelaren er jaren over doen om bepaalde doelen te behalen, zo zou Willem hierboven ook niet binnen één jaar al zijn doelen behalen.

  Anderzijds, dat zou toch ook alle lol weghalen, als je ineens al je doelen behaald? Probeer dus ook niet alles in één keer te willen bereiken, dat gebeurt toch niet!

 4. Trots. Ik liet hierboven al zien hoeveel slechts trots kan veroorzaken. Trots komt uit doorgeschoten zelfrespect, maar waarom zou je dat soort zelfrespect moeten hebben?

  Vooral als je hier komt om te lezen/leren over traden, dan moet je al helemaal durven toe te geven dat dat nergens voor nodig is.

Over het boek: De Kunst Van Het Traden

Het boek bespreekt grotendeels hoe het kan dat we ons handelssysteem niet volgen, met alle negatieve gevolgen van dien. Zo blijkt dit in de werkelijkheid geen eenvoudige taak, met onder andere bovengenoemde oorzaken.

Hoe je dit oplost, verschilt natuurlijk per oorzaak, maar als je begint door te kijken naar wat er überhaupt fout gaat ben je al een heel stuk verder.

Dit boek geeft een dieper antwoord op de vraag of je kunt leren traden en hoe je dat kunt doen. Ik benoem hierboven de punten om te leren traden, namelijk het hebben van een systeem en de juiste mindset!

Toch kan ik in mijn samenvatting niet tot in het detail bespreken hoe je die juiste mindset kunt bereiken. Het boek daarentegen, slaagt daar erg goed in, zo krijg je tal van praktische voorbeelden hoe je jouw mindset daadwerkelijk kunt aanpakken.

Dat is naar mijn mening ook heel erg nodig, zo laten de auteurs keer op keer zien wat er allemaal fout kan gaan als je je eigen regels niet volg!

Het boek is wat mij betreft dus een aanrader voor de (beginnende) trader en is niet alleen een praktische gids, maar geeft ook een leuke kijk in de wereld van het traden voor saaie indexbeleggers zoals ik.