The Little Book of Common Sense Investing [Samenvatting]

Je zal vast wel eens gelezen hebben de gemiddelde beleggingsexpert niet beter is in het raden van de richting van de prijs van een aandeel dan een aap...

Ook John Bogle, oprichter van één van de grootste vermogensbeheerders wereldwijd, is het ermee eens dat de gemiddelde belegger beter niet kan luisteren naar beleggingsexperts en de bijbehorende beleggingsfondsen beter kan mijden. Toch biedt Bogle een alternatief, dat wellicht wat beter is dan luisteren naar een aap. Dit alternatief is volgens 's werelds bekendste belegger, Warren Buffett, de beste manier voor de individuele belegger om op de lange termijn een mooi rendement te vergaren.

Hieronder volgt deze beleggingswijze die wordt samengevat in het boek ‘The Little Book of Common Sense Investing'.

common-sense-investing

De oprichter van de passieve indexfonds

John C. Bogle; de oprichter van de passieve indexfonds en oprichter van één van de grootste vermogensbeheerders genaamd Vanguard. De lessen die we van John Bogle kunnen leren haal ik uit het wereldwijd bekende beleggingsboek, dat tevens geschreven is door hemzelf: The Little Book of Common Sense Investing”.

Dit boekje, want zo groot is het niet, beschrijft niet alleen de beleggingswijze van John Bogle, maar geeft vooral weer waarom een simpele beleggingswijze (indexbeleggen) het beste rendement voor jou kan behalen.

De auteur is geen onbekende in de beleggerswereld, zo heeft hij het hierboven genoemde Vanguard opgebouwd van niks naar een miljardenonderneming. Ook is hij in 2004 uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke en machtige mensen door het bekende Time magazine. Daarnaast heeft misschien wel 's werelds bekendste belegger onderstaande over Bogle te zeggen.

"If a statue is ever erected to honor the person who has done the most for American investors, the hands- down choice should be Jack (John's bijnaam) Bogle."

Warren Buffett

Goed, de man is dus duidelijk een grootsheid. Dit boek vat samen waarom hij zo groots is geworden, het toont namelijk waarom beleggen in een index vrijwel alle beleggingsfondsen verslaat. Deze vorm van beleggen heeft de nodige discussies opgeleverd tussen actieve- en passieve beleggers. Daarom zal ik aan de hand van Bogle's boek en denkwijze een antwoord proberen te geven op de vraag:

Waarom is indexbeleggen succesvoller dan actief beleggen?

Indexbeleggen

Indexbeleggen is proberen zo nauwkeurig mogelijk een index te volgen. Een index is niks meer dan een verzameling van effecten, in dit geval zijn de effecten in kwestie een verzameling van aandelen.

Ik ga het dus alleen maar hebben over aandelen, toch blijven de principes van het boek en dus ook indexbeleggen vrijwel hetzelfde bij andere effecten, zoals bijvoorbeeld obligaties. Goed, bij een aankoop van een index koop je dus een product dat allerlei andere producten volgt.

In het geval van aandelen volg je dus door één product aan te schaffen meerdere aandelen. Je koopt dus indirect een mandje aandelen.

"One should never put all one's eggs in one basket"

Warren Buffett

Beleggen als John Bogle

Spreiding van risico
Indexbeleggen zoals John Bogle doe je in een index die gediversifieerd is. Dat betekent dat ons mandje van aandelen bestaat uit bedrijven die op verschillende plekken te werk gaan en in verschillende sectoren opereren.

Bogle raadt dus niet alleen aan dat je index bestaat uit bedrijven over meerdere landen, maar dat deze bedrijven zich in allerlei sectoren bevinden. Een juiste index bestaat dus volgens John Bogle niet alleen uit banken uit Nederland!

Waarom zou ik mijn aandelen spreiden?
Als je vermogen uit minder aandelen bestaat of minder verspreid is dan is het bijkomende risico groter.

Voorbeeld van spreiding:
Stel dat je vlak voor een onverwachte bankencrisis alleen maar de aandelen ING en ABN Amro bezit, bedrijven die in dezelfde sector zitten. Deze crisis zal hoogstwaarschijnlijk een nadeliger effect hebben op deze aandelen dan het zal hebben op een aandeel als Unilever. Daarom zou je het sector risico van jouw aandelenportefeuille kunnen beperken door je aandelen bijvoorbeeld te veranderen in ING en Unilever.

Stel, dat je vlak voor een bankencrisis opnieuw ING en ABN Amro aandelen bezit. Het effect van deze crisis zal hoogstwaarschijnlijk een minder negatief effect hebben wanneer deze aandelen slechts een beperkt deel van je portefeuille uitmaken.

Dus, als je nog 100 andere aandelen bezit die zich in allerlei sectoren bevinden, zoals bij een index, kun je verwachten dat het negatieve effect minder groot is.

Je risico is immers uitgesmeerd over de gehele markt, waardoor slecht het marktrisico van aandelen nog overblijft. Het bedrijfsspecifieke risico is dus zo goed als weg.

diversificatie-voordelen

Indexbeleggen draait om de kosten
Goed indexbeleggen is volgens Bogle niet met hoge kosten, maar in een passieve index met zo laag mogelijke kosten. De kosten in indexbeleggen zijn te behalen op verschillende vlakken.

Bogle geeft de tips dat je moet kijken naar zo laag mogelijke transactiekosten, beheerkosten, fondskosten, dividendbelasting en belastingkosten.

Ik zou je aanraden om te kijken waar deze kosten het laagste zijn voor jou als belegger. In Nederland zijn bijvoorbeeld de meest bekende aanbieders op het gebied van indexfondsen en aandelen respectievelijk Meesman en DeGiro. Ik vond een handige blogpost waarin de kosten van wereldwijd gespreide indexbeleggingen, dus zoals Bogle het wil, wordt vergeleken tussen de twee aanbieders.

Vergeet alleen niet dat je inleg kan verschillen en dus invloed heeft op hoe duur of goedkoop een aanbieder is ten opzichte van andere aanbieders.

Beleggingsfondsen versus indexbeleggen
Zoals hierboven is besproken, en het resultaat van de weddenschap van Warren Buffett laat zien, maken kosten het verschil. Dit is dan ook waarom John Bogle het in zijn boek zo vaak heeft over beleggingsfondsen.

Beleggingsfondsen zijn vaak actief in beheer, dit betekent dus dat zij 'de markt' proberen te verslaan door, over het algemeen, veel te handelen. Dit vele handelen levert volgens Bogle niet alleen minder rendement op, maar levert vooral veel meer kosten op.

Kosten brengen op de lange termijn nou eenmaal een lager rendement. De indexfonds is passief en bespaart daardoor flinke kosten. Bogle voegt hieraan toe dat de toegevoegde waarde van actief beheer vrijwel nihil is.

Oftewel, actieve fondsen halen gemiddeld gezien niet een hoger rendement dan de passieve belegger. Daarbij moet je ook nog nagaan dat het meer kost. Dit levert onderaan de streep dus significant minder op voor de belegger in de actieve beleggingsfondsen dan de belegger in passieve beleggingsfondsen.

Dit is dan ook de belangrijkste reden dat passief beheerd vermogen de laatste decennia is gegroeid ten opzichte van actief beheerd vermogen, het levert gemiddeld gezien meer rendement op.

passief-vs-actief

De voordelen & nadelen van passief beleggen met een index op een rijtje

Voordelen van indexbeleggen
- Gemiddeld gezien presteren passieve indexfondsen beter dan actieve beleggingsfondsen.
- Aangezien je vrijwel de gehele 'markt' koopt heb je, mits je op je kosten let, vrijwel altijd een eerlijk deel van het marktrendement.
- Je zult minder risico lopen dan wanneer je slecht enkele aandelen bezit.
- Je zult de markt niet verslaan. Is dat een voordeel? Ja, want de historische rendementen tonen aan dat de markt tot nu toe een vrij goed rendement heeft

- Vrije tijd. Ja, dat lees je goed, het zoeken en selecteren van individuele aandelen kost je hoogstwaarschijnlijk meer tijd dan beleggen in een index.

Nadelen?
- Saai, als beleggen een passie of hobby is zal indexbeleggen deze passie waarschijnlijk niet spannender maken.
- Je zult de markt niet verslaan. Je bent immers de markt.
- Indexbeleggen zal je hoogstwaarschijnlijk niet in één maand rijk maken, geduld is dus belangrijk.

Over het boek: The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns (Little Books. Big Profits)

Het boek van John Bogle is een echte klassieker op het gebied van beleggen. Zo vertelt het niet alleen zijn verhaal, dus hoe hij zo bekend is geworden, maar vooral wat er niet werkt in de beleggingswereld. John Bogle geeft als alternatief van dit probleem vol onkunde en hoge kosten de index op als oplossing. Dit laat hij zien aan de hand van cijfers, cijfers en nog meer cijfers, Bogle laat keer op keer zien wat er niet klopt aan de beleggingswereld. Mocht je nog niet zeker zijn van de voordelen van indexbeleggen t.o.v. het actieve beleggingsfonds, dan is zijn boek het enige boek wat je moet lezen.

"If the data do not prove that indexing wins, well, the data are wrong."

John Bogle