Money Management [Samenvatting]

Je bent het vast met me eens dat het financieel niet slim is om te gokken. Toch beginnen veel traders met gokken en nemen daardoor veel onverantwoorde risico's.

Het boek ‘Money Management’ bespreekt hoe je je geld beter beheerd en wat het verschil is tussen gokken en traden. Daarnaast leert het je hoe je verantwoorde risico's kunt nemen.

Hieronder volgen de lessen uit het boek.

Money-management-samenvatting

Het eerste boek van Henk Grundmeijer en Martijn Luijckx De Kunst Van Het Traden richt zich voornamelijk op de mindset die je nodig hebt om te traden. Money Management gaat dieper in op hoe je je geld moet managen als je trade.

Want wie zijn geld niet goed beheert, zal zijn doelen hoogstwaarschijnlijk niet behalen.
Zo ben je voor je het weet door je kapitaal heen en is er niks meer over om mee te handelen, wat nu? Of beter, hoe voorkomen we dit?

Om dit te beantwoorden zal ik aan de hand van het boek bespreken wat moneymanagement is en wat het nut ervan is.

Dus, wat is moneymanagement precies?
Volgens de auteurs is komt het op het volgende neer:

“Onder moneymanagement verstaan wij alles wat met je trades en dus met je geld te maken heeft. Dat zijn zaken als positie-grootte en de verhouding tussen het geld dat je riskeert en wat je in portefeuille hebt. Ook je stoplosses en take profits vallen onder je moneymanagement.”

Het is dus letterlijk het managen van de zaken waarmee je geld risico loopt, hierbij willen we dus op een verantwoorde manier risico’s nemen.

Gokken versus traden

Het probleem voor beginnende beleggers, traders en vrijwel iedereen die nieuw is op de financiële markten is dat ze snel rijk willen worden. Het bijkomende resultaat is dat dit soort ongeduld vaak tot het tegenovergestelde leidt. Namelijk snelle verliezen.

Mijn mindset was vergelijkbaar was met bovengenoemde toen ik instapte op de financiële markt. Als je het nog niet gelezen hebt, het is vrijwel identiek aan wat het boek beschrijft. Ik dacht binnen een korte tijd veel te verdienen, maar ik was binnen no-time mijn complete vermogen kwijt. Of, alsof de auteurs mijn verhaal kennen, het in hun boek omschrijven:

“Vooral degenen die snelheid het belangrijkste vinden, komen vaak heel snel van de koude kermis thuis. Vraag je daarom af wat je bent: een gokker of een moneymanager?”

Wat ik en daarbij waarschijnlijk vele andere beginners vaak vergeten is dat we alleen kijken naar wat we kunnen verdienen, maar niet naar wat we kunnen verliezen. We kennen ons risico niet, dus we doen eigenlijk niets anders dan gokken!

Het nut van verantwoord risico

Om van gokken naar traden te kunnen gaan moeten we dus onze mindset veranderen. In plaats van alleen te kijken naar de potentiële winsten moeten we ook beseffen wat de verliezen kunnen zijn. En misschien wel veel belangrijker, wat we doen bij verlies.

Dus, we moeten onze risico’s leren kennen om vervolgens verantwoorde risico’s te kunnen nemen. Dit alles doen we om flaters te voorkomen zoals ik dat deed.

Verantwoord risico nemen
Het uitrekenen van je potentiële verlies hoeft niet al te moeilijk te zijn. Al is het voor beginners, zoals ikzelf, soms behoorlijk lastig.

Zo kun je bijvoorbeeld max 1% van je portefeuille verliezen in een trade als je jouw positiegrootte en stoploss (punt waarop je je verlies neemt en uit je positie stapt als het een bepaald niveau heeft bereikt) hierop aanpast.

In het boek komt uitgebreid aan bod hoe je bijbehorende positiegrootte en stoplosses kunt berekenen.

Hoewel deze berekeningen nodig zijn om verder te gaan, is het soms nog lastiger om te bepalen hoe groot dit percentage bij jou moet zijn. Zo is er geen vaste regel die bij iedereen werkt.

De manier om volgens de auteurs uit te vinden hoeveel risico jij kunt hebben is door simpelweg je positiegrootte aan te passen totdat je op het punt komt dat je emoties de overhand nemen.

Ik besprak eerder waarom emoties en handelen niet goed samengaan.

Wanneer je dit punt hebt bereikt dan weet je dat je te ver bent gegaan en je de positiegrootte moet verkleinen.

Als je dit lang genoeg oefent zou je vanzelf weer kunnen opschalen, maar eerst geduld.

We willen immers niet allemaal zoals mij eindigen!

Over het boek: Moneymanagement – Praktisch toepasbare inzichten voor succes op forex en andere financiële markten

Het boek is wat mij betreft heel praktisch, juist voor beginners zoals ik. Zo zijn er o.a. online adviezen te vinden over de risico’s die je zou moeten lopen. Hierdoor zien veel beginnende traders door de bomen het bos niet meer. Dit boek maakt het wat dat betreft heel simpel, neem het risico wat voor jou goed voelt!

Met dit idee in ons achterhoofd laten de auteurs zien hoe je bij dit risico de juiste positiegrootte en stoplosses kunt berekenen. Daarnaast laten ze zien hoe zij zelf met dit risico omgaan.

Oftewel, een zeer praktisch boekje dat je de juist tools geeft om eenvoudig je geld te kunnen managen! Iets wat helaas te vaak vergeten wordt!