One Up on Wall Street – Peter Lynch [Samenvatting]

Wie is Peter Lynch?
Lynch is een zeer vermogende belegger die voornamelijk aandelen selecteert op fundamentele waarden. Zijn rendement spreekt voor zichzelf, zo is zijn gemiddelde jaarlijkse rendement bij het Fidelity Magellan fund tussen 1977 en 1990 zo’n 29%.

Je zult eerst lezen wat de beleggingsfilosofie van Peter Lynch inhoudt. Daarna volgt in welke categorieën Peter Lynch aandelen plaatst. Dit doet hij omdat aandelen volgens Peter Lynch erg kunnen verschillen en omdat het belangrijk is om eerst te weten in welke categorie een aandeel valt voordat je erin gaat beleggen.

Goed, hoe maken wij beginners net zo’n geweldig rendement als een grootsheid als Peter Lynch?Daarvoor gaan we eerst kijken naar hoe hij denkt over aandelen, bedrijven en beleggen.

one-up-on-wall-street-samenvatting

De beleggingsfilosofie van Peter Lynch

Peter Lynch is in zijn boek al meteen vrij direct over zijn denken over beleggen, zo claimt hij dat er geen perfecte formule is om te weten wanneer je iets moet kopen, of wanneer je moet verkopen.

We krijgen dus niet de perfecte formule waarmee we zijn rendement behalen, wat kunnen we dan wel van Peter Lynch leren?

Wel, dat elk bedrijf anders is en dat je het aandeel van een bedrijf pas moet kopen als je het verhaal achter het bedrijf kent, dus in welke onderstaande categorie je het zou plaatsen.

Daarnaast zou je een aandeel pas moeten kopen wanneer je ervan overtuigd bent dat je een solide bedrijf voor een goede prijs kunt krijgen. Zijn gedachtes over beleggen komen dus sterk overeen met Warren Buffett’s beleggingsstijl en gaan om het fundament (zoals omzet, marktaandeel en vooral winsten) van een bedrijf.

“Stock prices often move in opposite directions of the fundamentals, but long term the direction and - sustainability of profits, will prevail.

Peter Lynch

Volgens Lynch zouden wij particulieren de markt kunnen verslaan, zonder een hoog IQ of door elke minuut van de dag de aandelenprijzen te volgen. We kunnen de markt verslaan omdat we dingen zien die institutionele beleggers pas veel later zien, of waar ze pas veel later in mogen beleggen.

Ook zijn deze institutionele beleggers, zoals beleggingsmaatschappijen, vaak beperkt in hun strategieën.

Een voorbeeld van zo'n beperking zien we terug in dat sommige beleggingsfondsen slechts een bepaald percentage mogen bezitten van een aandeel. Daarnaast kunnen wij als particuliere belegger al vrij snel iets opmerken, zoals een bedrijf of product dat jou bevalt.

Een voorbeeld van hoe een belegger de markt voor kan zijn:
Je merkt dat jij en vrijwel alle mensen om je heen Pampers kopen van een merk wat in het bezit is van het beursgenoteerde bedrijf Unilever, een pamper waarvan je verwacht dat het landelijk nog veel meer gekocht zal worden.

Dit zou een aanleiding kunnen zijn om het bedrijf Unilever door te lichten, als je merkt dat het bedrijf door geen enkele analist wordt gevolgd hebt, dan heb je al helemaal een voorsprong.

Immers, jij weet als een van de weinigen dat het product aanslaat en voor veel omzet zorgt!

Peter Lynch voegt hier wel een belangrijk detail aan toe; deze Pampers kunnen ondanks dat ze veel verkocht worden slechts een klein deel zijn van de totale omzet van een bedrijf.

Ook is het natuurlijk zo dat een aandeel al heel duur geprijsd kan zijn, zo is niet elke ontdekking op tijd. Oftewel, dat jij groeiende producten of diensten als één van de eersten opmerkt betekent niet meteen dat het een goed idee is om hiervan aandelen in te slaan.

Je moet het complete verhaal van het bedrijf leren kennen!

Zoals de titel dus al zegt, we zijn Wall Street op deze manier één stap voor, alleen is dit slechts één stap in een groter proces.

"Know what you own, and know why you own it."

Peter Lynch

Is actief beleggen voor iedereen weggelegd?

Toch is Lynch wel eerlijk over actief beleggen, het kost nou eenmaal aardig wat tijd om een bedrijf goed door te lichten!

Daarnaast zijn de kosten van actief beleggen groter dan de kosten van passief beleggen en moet je daarom een hoger rendement halen om dit verschil in kosten goed te maken.

Zo voegt hij hieraan toe:

wanneer je van plan bent om actief je eigen aandelen te selecteren, dan moet je daarvoor een netto resultaat van 12-15% ontvangen na alle kosten en opgetelde dividenden.

Dit rendement is een ‘goedmaker’voor alle tijd, energie en geld dat gestopt wordt in actief beleggen. Ik schreef ook eerder over een boek dat gaat over waarom passief beleggen doorgaans beter is dan actief beleggen.

Verschillende aandelen categorieën

Peter Lynch bespreekt in zijn boek dat hij zijn geld in allerlei bedrijven stopte. Zo kocht hij van alles, zolang het maar goed geprijsd en fundamenteel gezien sterk was.

Peter Lynch verkoopt vrijwel nooit zijn aandelen door slechte externe economische condities, maar alleen wanneer bepaald economisch nieuws zijn bedrijf specifiek raakt. Zo zou hij zijn aandeel alleen maar verkopen wanneer het ‘verhaal’ van het bedrijf wordt vernield door externe economische condities.

Een groot gedeelte van hoe Peter Lynch zo’n verhaal maakt is door het bedrijf in één van onderstaande categorieën te plaatsen:

 1. Stalwarts, dit zijn vaak grote, gevestigde ondernemingen die nog enige groei in het vooruitzicht hebben. Deze bedrijven zouden redelijk voorspelbare rendementen moeten hebben. Volgens Lynch zou je bij een stalwart geen grootse rendementen moeten verwachten, maar kun je wel een goede stabiliteit verwachten tijdens bijvoorbeeld recessies.Voorbeelden van zulke bedrijf zijn bijvoorbeeld Ahold Delhaize, of Coca-Cola. Beide ondernemingen produceren goederen (consumptiegoederen) welke vrijwel altijd gekocht worden.

  Over het algemeen geldt volgens Lynch voor stalwarts; lage risico’s en gemiddelde rendementen.

 2. Slow growers, de naam verklapt het al.Volgens Peter lynch zijn de groeivooruitzichten die je van deze bedrijven moet verwachten niet al te hoog, maar verstrekken deze bedrijven vaak wel een constante dividenduitkering.

  Het zijn vaak bedrijven die zorgen voor de grondstoffen en voorzieningen die nodig zijn om productie nodig te maken, zoals een bedrijf dat aardgas wint.

  Twee manieren waarop je objectief dividendaandelen kunt proberen te vinden is door te kijken naar een hoog dividendrendement (totale jaarlijkse dividend gedeeld door de prijs van het aandeel), maar ook door te kijken naar een lage bèta.

  Een voorbeeld in ons eigen landje van wat normaal gesproken een saai dividendaandeel is, is Royal Dutch Shell. Deze onderneming bestaat al relatief lang, heeft niet hele hoge groeiverwachtingen voor de toekomst en heeft t.o.v. de meeste andere aandelen in bijvoorbeeld de AEX een fiks dividendrendement.

  Over het algemeen geldt volgens Lynch voor dividendaandelen; lage risico’s en lage rendementen, zo zouden deze aandelen meestal juist geprijsd zijn.

 3. Fast growers spreken voor zich, dit zijn bedrijven die enorm snel groeien en daarbij vaak veel sneller een marktaandeel winnen dan concurrerende bedrijven.

  Een voorbeeld van zo’n snel groeiend bedrijf dat genoteerd is op de Amsterdamse beurs is bijvoorbeeld AMG. Zo was de koerswinst dit jaar (YTD tot 3-11-2017) zo’n 172,19%, niet mis dus! Daarnaast is de winstverwachting per aandeel (volgens Bloomberg consensustaxaties) voor 2017 zo’n €1,61 en is de winstverwachting per aandeel voor 2019 zo’n €2,99.

  Over het algemeen geldt volgens Lynch voor fast growers; hoge risico’s en hoge rendementen.

 4. Cyclicals, ook wel cyclische aandelen, zijn bedrijven die harder groeien wanneer de economie floreert en harder dalen wanneer de economie het slecht doet.

  Dit zijn bijvoorbeeld chemische bedrijven, autofabrikanten en vliegtuigmaatschappijen.

  Een goed voorbeeld van zo’n cyclisch aandeel dat genoteerd is op de Amsterdamse beurs is bijvoorbeeld Air France-KLM, dat dit jaar (YTD tot 3-11-2017) een koersrendement heeft van 149,03%.

  Deze bedrijven zijn dus vrij beweeglijk in verhouding tot bijvoorbeeld de slow growers.

  Over het algemeen geldt volgens Lynch voor cyclische aandelen; hoge risico’s en lage rendementen, of lage risico’s en hoge rendementen. Dit kan erg afhankelijk zijn van hoe goed je kunt voorzien dat de economie gaat floreren of dalen.

 5. Turnarounds zijn, opnieuw verrassend, aandelen van bedrijven die met erg grote koersvallen te maken hebben gehad.

  Dit zijn bedrijven die na een aantal rampen weer op weg zijn naar een goede toekomst.

  Een voorbeeld van zo’n aandeel met een grote koersval in Nederland is bijvoorbeeld de ICT-dienstverlener Ordina. De koers van het aandeel heeft nu al aardige klappen te verduren gehad dit jaar, zo staat het koersverlies dit jaar (YTD tot 3-11-2017) op 27,31%.

  Feit is natuurlijk wel dat dit bedrijf eerst weer moet groeien voor het een echte turnaround is. Over het algemeen geldt volgens Lynch voor turnarounds; hoge risico’s en hoge rendementen.

 6. Asset plays zijn aandelen waarvan de totale verkoopprijs van de bezittingen (ik bedoel hier minus de schulden) van een bedrijf groter zijn dan de totale marktwaarde van het bedrijf.

  Dit zou dus betekenen dat, mits het gat ruim genoeg is, dat wanneer het gehele bedrijf ontmanteld en verkocht wordt, je per aandeel meer over houdt dan wat de prijs per aandeel is.

  Een misschien iets te simpel voorbeeld; als Royal Dutch Shell bijvoorbeeld voor €50 per aandeel aan olie op voorraad heeft, en er geen schulden of transactiekosten zouden zijn, dan zou je bij een aandeelkoers onder de €50 het aandeel moeten kopen.

  Over het algemeen geldt volgens Lynch voor asset plays lage risico’s en hoge rendementen. Afhankelijk van hoe zeker je bent van de waarde van de bezittingen van het bedrijf.

Over het boek: One Up On Wall street. How To Use What You Already Know To Make Money In The Market

Het boek is voor mij een eyeopener wat betreft actief beleggen. Waar ik hiervoor vooral overtuigd was van passief beleggen, laat het mij nu overwegen om een deel van mijn portefeuille te gebruiken als 'speelgeld' om zo aandelen te selecteren.

Fijn is dat de lessen uit het boek vrij praktisch zijn; zo leer je om aandelen in hokjes te plaatsen en geeft Lynch zelfs veel praktische tips over wat hij zelf doet met aandelen in bepaalde hokjes. Zoals wanneer hij een cyclisch aandeel zelf zou (ver)kopen.

Het boek is dus vooral een aanrader voor zij onder ons die geïnteresseerd zijn om actief te gaan beleggen en daar de nodige tijd in willen steken!