Rijke Pa Arme Pa – Kiyosaki & Lechter [samenvatting]

Het boek ‘Rijke pa arme pa’ oftewel, de Nederlandse vertaling van ‘Rich dad poor dad’, vertelt waarom de kinderen van arme mensen vaak ook arm worden en de kinderen van rijke mensen juist rijker.

Volgens de auteur Robert T. Kiyosaki komt dit doordat de belangrijkste financiële lessen niet geleerd worden op school, maar juist thuis. Waar arme ouders hun kinderen vooral vertellen om je best te doen op school en een baan met veel zekerheid te krijgen, vertellen rijke ouders hun kinderen vaak wat anders.

De lessen die rijke ouders vertellen is door de auteur onderverdeeld in zes lessen. Ik zelf had voor het lezen van dit boek nog nooit gehoord van deze lessen en val dus duidelijk onder het ‘arme’ kamp, maar blijf optimistisch. Dat betekent juist dat er meer te leren valt!

Hieronder volgen de zes lessen, die volgens de auteur niet gelden als een concreet antwoord. Het zijn geen specifieke antwoorden aangezien de wereld constant verandert en een bepaald antwoord over enkele weken of maanden alweer gedateerd kan zijn.

Daarom gelden deze lessen meer als een soort wegwijzer die je laten zien hoe je meer vermogend kunt worden in een wereld die constant verandert.

Rijke-pa-arme-pa-samenvatting

De eerste les: de rijken werken niet voor geld

De allereerste les die ons wordt voorgeschoteld in het boek is misschien wel de belangrijkste; werk niet voor geld, maar laat geld voor jou werken.

Veel mensen doen dit andersom en werken slechts voor geld en denken daarbij alleen na of ze op deze manier de rekeningen kunnen betalen.

Volgens Kiyosaki werkt dit niet en komt het vooral door angst en onwetendheid. In plaats van dit zouden we onszelf moeten afvragen of er geen andere manier is om rond te komen.

De juiste manier om dit te doen is volgens Kiyosaki niet door alleen te werken voor geld, maar door juist te werken voor niks. Omdat je op deze manier niet alleen veel meer zal leren, maar ook veel meer kansen zal zien.

Waarom zal je meer kansen zien als je werkt voor niks?

Dat is niet erg ingewikkeld. Wanneer je niet werkt voor geld dan werk je omdat je ergens een passie voor hebt. En als je ergens een passie voor hebt dan ben je veel sneller geneigd om je tijd en energie daarin te stoppen dan wanneer je het simpelweg doet voor het geld.

Daarnaast zorgt het werken voor geld meestal alleen voor een voorkeur aan een luxere levensstijl, waardoor steeds meer geld benodigd is. Dit zorgt niet alleen voor minder welvaart door de hoge uitgaven, maar ook voor meer schulden om dit te financieren.

Dus wanneer je leert niet te werken voor geld, ga je pas de manieren zien hoe geld kan werken voor jou.

De tweede les: financiële geletterdheid

Misschien wel de belangrijkste reden waarom arme mensen vaak arm blijven is hun gebrek aan financiële kennis. Zo denken ze dat meer geld vaak de problemen verhelpt, alleen dit is niet per se zo.

Volgens de auteur zorgt meer geld in de verkeerde handen er namelijk alleen voor dat er meer wordt uitgegeven. Om dit te voorkomen zou je ervoor moeten zorgen dat je de juiste financiële kennis opdoet.

Het leren van de juiste financiële kennis lijkt dus eigenlijk op het spreekwoord over de visser. Geef je iemand vis, dan zal hij voor één dag kunnen eten. Leer je hem vissen, dan zal hij de rest van zijn leven eten.

Maar wat moet je dan precies weten?!

De belangrijkste financiële kennis: asset of liability

Een erg simpele, maar daarom niet minder juiste, vertaling van deze twee begrippen zou bezittingen of verplichtingen zijn. Een asset is dus een bezit, en een liability is een verplichting.

Kiyosaki suggereert dat de reden dat veel mensen financieel in de problemen komen is doordat ze bezittingen en verplichtingen niet kunnen onderscheiden. Financiële geletterdheid zou hier dus bij helpen.

Arme mensen verkrijgen vooral verplichtingen waarvan ze denken dat het bezittingen zijn, terwijl rijke mensen vooral bezittingen verwerven. Volgens Kiyosaki is het zo simpel.

Wanneer je dit verschil weet en dus vooral bezittingen verwerft, dan zou je vermogen er flink op vooruit gaan.

Mocht je het verschil lastig of niet kunnen onderscheiden, zoals velen, dit is hoe de auteur het onderscheid maakt:

“An asset is something that puts money in my pocket. A liability is something that takes money out of my pocket.”

Robert T. kiyosaki

Asset-vs-liability

Les 3: focus je op je eigen ‘bedrijf’

Je eigen bedrijf is volgens Kiyosaki de totale som van al je bezittingen, zoals uitgelegd in de bovenstaande les. Deze bezittingen zorgen ervoor dat je inkomen vergaart naast je dagelijkse baantje.

Het praktische advies om je bezittingen uit te breiden is om naast je dagelijkse baan bezittingen te kopen in plaats van verplichtingen aan te gaan. Dit soort bezittingen zijn onder andere het volgende:

  1. Bedrijven waarbij je niet aanwezig moet zijn en die door iemand anders geleid worden.
  2. Aandelen.
  3. Obligaties. Hier lees je de uitleg!
  4. Vastgoed.

Les 4: belastingen en de macht van bedrijven

De inkomstenbelasting voor bedrijven is lager dan dat voor individuele inkomstenbelasting. Althans, in de Verenigde Staten op het moment van schrijven. Toch zijn er in Nederland, of andere landen, vele voordelen te behalen als bedrijf wat betreft de belastingen.

In plaats van lui te zijn en simpelweg de belastingen te betalen zoals ze zijn, zoeken de rijken altijd manieren om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Bedrijven zijn daar een groot onderdeel van.

Let op: ik heb het hier niet over het ontduiken van belastingen, maar over het betalen van minder belasting.

Aangezien belastingen een groot gedeelte van ons vermogen en inkomen kan laten verdampen wordt ons aangeraden om zoveel mogelijk financiële kennis op te doen in de volgende onderwerpen:

  1. Accounting. Hierdoor kun je zien wat de zwakke en sterke punten van een bedrijf zijn.
  2. Beleggen. Daarvoor ben je op de juiste plek! Bekijk eens mijn blog vol artikelen over beleggen.
  3. Het begrijpen van markten. Oftewel, hoe werkt vraag en aanbod precies?
  4. De wet. Het begrijpen van de wet zou je kunnen helpen met bijvoorbeeld het verlagen van je belastingverplichtingen.

Vraag jezelf dus vooral af in hoeverre je bekend met deze onderwerpen en nog belangrijker; in welke onderwerpen moet je jezelf nog verdiepen?

Les 5: de rijken bedenken geld

Financiële geletterdheid zorgt ervoor dat je meer opties hebt. Hoe meer kennis je hebt, hoe creatiever de oplossingen zullen zijn voor je financiële problemen.

De meeste mensen zullen niet rijk worden omdat ze simpelweg niet financieel getraind zijn, dit terwijl er zich zoveel kansen voordoen om rijk te worden. Zorg er dus voor dat je financiële kennis goed zit! Op deze manier zul je manieren bedenken om geld te vinden die je hiervoor voor onmogelijk hield.

Les 6: werk om te leren, niet om geld te verdienen

Er zijn genoeg talentvolle mensen in de wereld, waaronder hoogstwaarschijnlijk jij en ik. Het probleem waardoor talent vaak niet financieel gewin oplevert is niet door dat wat je al weet, maar juist door wat je niet weet!

In het boek wordt de vergelijking gemaakt met McDonald’s. Veel mensen zijn in staat om een betere hamburger te maken dan deze keten, toch zullen ze dit talent niet goed benutten. Simpelweg omdat ze hun hamburger niet zo goed kunnen verkopen en aanbieden als McDonald’s.

Kiyosaki meent te denken dat dit met van alles is in het leven. De belangrijkste vaardigheden die vaak ontbreken in behalen van deze successen zijn verkopen en marketing. Ik denk persoonlijk dat hij hierin groot gelijk heeft.

Wanneer je na school stopt met leren, zoals vrijwel iedereen, en gespecialiseerd bent in vrijwel één vak, dan heb je weinig vaardigheden om op terug te vallen als je in financiële problemen komt. Zorg er dus voor dat je blijft leren! En als het aan Robert Kiyosaki ligt, vooral op het vlak van verkopen en marketing.

Deze vaardigheden betalen zich dan ook meer dan uit!

Over het boek: Rijke pa arme pa Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen!

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt is het boek anders dan de meeste boeken die ik normaal bespreek, die zijn vrijwel altijd specifiek over beleggen. Toch heeft de auteur mijzelf, en hopelijk vele anderen, aan het denken gezet.

Zo geeft het boek je erg veel inspiratie. Vooral de voorbeelden die Kiyosaki vertelt over zichzelf en zijn eigen omgeving helpen daarbij. Het voelt daardoor simpelweg erg realistisch aan om vergelijkbare hoge doelen te stellen.

Daarnaast is het punt wat Kiyosaki probeert te maken wellicht wat te simpel opgeschreven, maar dat maakt het niet minder waar. Wanneer je minder uitgeeft en je gespaarde vermogen investeert in bovengenoemde assets dan zouden de inkomsten van deze bezittingen uiteindelijk die van je ‘normale’ baan kunnen vervangen. Iets wat vele van ons waarschijnlijk willen, ik in ieder geval wel.

Het boek is dus een goede basis om meer kennis te vergaren wat betreft beleggen en financiën.