Sentimentele beleggers – Vincent van Roon [Samenvatting]

Wat kun je beter niet doen als particuliere belegger? De samenvatting van het boek en een interview met Vincent van Roon van Beleggers Belangen over zijn ervaringen op de beurs

Het boek ‘Sentimentele beleggers’ bespreekt wat je als particuliere belegger het beste niet en wel kunt doen. Ik zal vooral schrijven over wat je niet moet doen als belegger. Immers, we leren het beste door kritisch over ons gedrag na te denken.

En dat kritische denken begint vaak door toe te geven waar we fout zitten, maar dan moeten we wel eerst weten waar we überhaupt fout zitten. Dus, wat kun je als belegger beter niet doen?

Om toch nog een idee te krijgen van hoe je wel moet beleggen was ik op zoek naar iemand die aan de hand van praktische voorbeelden kon laten zien hoe je dit het beste wel kunt doen. Hoe leren we dit beter dan van de auteur zelf?

Vandaar dit interview met Vincent van Roon, auteur van het boek en schrijver voor Beleggers Belangen. Hieronder volgt zijn verhaal, oftewel, hoe belegt en wat zijn de favoriete aandelen van Vincent van Roon? Veel leesplezier!

Sentimentele-beleggers-samenvatting

Interview Vincent van Roon

Hoe ben je in de beleggingswereld terecht gekomen? Had je dit liever op een andere manier zien gebeuren?
Op teletekst zag ik begin jaren negentig cijfertjes verschijnen die elke vijf minuten veranderden. Ik begon mij af te vragen waarom die cijfers (koersen) constant veranderden. Als destijds 12-jarige jongen vroeg ik mijn moeder om uitleg. Die wist er overigens helemaal niets vanaf en verwees mij door naar mijn oom, want die weet daar wel meer van af.

Sindsdien is het balletje gaan rollen. In die tijd was leren beleggen een stuk lastiger dan nu. In de jaren negentig stegen de koersen constant en maakte het niet uit welk aandeel je kocht, want alles steeg toch wel. Ik groeide op met een compleet verkeerd beeld over beleggen…

Het boek heet natuurlijk Sentimentele beleggers, maar wat denk je van het huidige beurssentiment? Valt je iets op? Als ik bijvoorbeeld naar je boek kijk dan zouden we veel hebzucht verwachten, doordat de trend van de aandelenmarkt erg positief is. Is dat ook zo?
Ja, de hebzucht is tegenwoordig nog groter dan vroeger. Tegenwoordig verwachten veel mensen winsten op zeer korte termijn. Als een CEO even wat tegenwind heeft en hij gunzige beleggers niet snel rijkelijk beloond dan wordt deze ontslagen, terwijl de druk vroeger veel minder groot was en daardoor mensen veel langer de tijd werd gegund om te presteren en winst te maken.

Kijk maar eens naar de markt voor cryptocurrency, dat is gebaseerd op een en al hebzucht. Nu de rente rond 0% staat wordt alles aangegrepen om in te investeren. Van cryptocurrency, crowdfunding tot vastgoed. Ik denk echter dat de aandelenmarkt momenteel het minst overgewaardeerd is van alle investeringsmogelijkheden. Desondanks als de rente gaat stijgen, ben ik bang voor een grote daling… Dat ligt volledig in handen van de ECB.

Er is te lezen in o.a. je boek dat je een fan bent van 'saai beleggen', kun je toelichten wat je verstaat onder saai beleggen en waarom je zo’n voorstander bent?
De meeste beleggers willen spanning en de kans op grote winsten. Zeker deze tijd, waar resultaten snel gehaald moeten en kunnen worden, nemen beleggers veel te veel risico.

Saai beleggen is simpelweg aandelen van degelijke bedrijven als Unilever kopen, deze jarenlang wegleggen, dividend opstrijken en calls schrijven op deze aandelen voor extra inkomen.

Het is erg saai, want je kan geen spannende verhalen vertellen op verjaardagen. Desondanks is het bewezen dat deze methode het meest winstgevend is. Kortom, geen uitschieters, maar rustig vermogen opbouwen. Als je gaat speculeren op kleine aandelen gaan je emoties onbewust parten spelen, die kunnen leiden tot rare beleggingsbeslissingen en onrustige situaties. Zie al deze voorbeelden van mijzelf in mijn boek.

Zou je ons iets meer kunnen vertellen over je huidige posities of hoe je een beleggingsportefeuille samenstelt? Pas je deze posities overigens aan op het beurssentiment van de meeste andere beleggers?
Ik koop vaak aandelen op rustige dagen. Als een bedrijf bijvoorbeeld met positief nieuws komt stijgt het aandeel hard onder groot volume. De dagen of weken daarna zie je een dergelijk aandeel vaak weer inzakken, onder het motto: ‘Bezit van de zaak is het einde van het vermaak’. Dat zijn juist mooie momenten om het aandeel te kopen.

Het goede nieuws is er namelijk nog steeds, en je kan daarvan profiteren door te kopen op dagen dat het aandeel zonder belangstelling wegzakt. Ik pas dus mijn posities aan op beurssentiment. Kopen als er weinig interesse is en juist verkopen als er veel interesse is. Gezien ik nog steeds erg positief ben over aandelen heb ik veel posities.

Alleen de ECB, als deze het beleid (opkoopprogramma) gaat aanpassen ga ik kijken of ik posities ga verkopen. Ahold is een van mijn favorieten. Het verhaal van Amazon als concurrent is sterk overdreven en de angst en daarbij koersverlies was een fantastisch aankoopmoment. Ook ASML is en blijft een prachtig aandeel, evenals Besi.

Ondanks dat deze aandelen hard zijn opgelopen blijft er genoeg potentie. Ook ben ik voorstander van de voedingssector en vastgoedsector. Stabiel en vaak een mooi dividendrendement. Biotech is vaker gokken, en daar blijf ik dan ook vanaf. Ik loop dan wel mogelijke koerswinsten mis, maar dat neem ik voor lief.

Ik zie dat je met regelmaat over individuele aandelen schrijft, welk aandeel (of meerdere) trekt nu vooral jouw interesse?
Beter Bed, iedereen is het aandeel aan het verkopen. Dat is niet voor niks, want de resultaten in Duitsland zijn erg slecht. Op lange termijn zie ik het goed komen en ik verwacht een bod dit jaar op Beter Bed.

Anderhalf jaar geleden werd concurrent Mattress Firm Holding nog overgenomen door Steinhoff en Beter Bed schoot omhoog. Analisten betitelden Beter Bed als volgende prooi, maar dat lijkt iedereen nu bij een gehalveerde koers te zijn vergeten. Daarom juist een fantastische koopkans.

Je bent van mening dat iedereen kan beleggen, hoe zou je dit het beste kunnen leren? Ik lees bijvoorbeeld dat je voor het opdoen van die kennis over beleggen, verwijst naar websites of andere boeken. Zoals je merkt lees ik graag boeken (what’s in the name), welke boeken zou je aanraden om zulke kennis op te doen? Oftewel, wat is je favoriete beleggingsboek?
Beleggen voor Dummies’. De hele reeks Dummies beschrijft op een leuke en overzichtelijke manier hoe iets te leren. Daarom een fantastische uitleg voor nieuwelingen in de beleggingswereld.

Daarnaast vind ik Centen & Sentimenten van Corné van Zeijl ook een prachtig boek. Leest heerlijk weg en zeer informatief.

Zoals sommige lezers wellicht hebben opgemerkt schrijf je zelf regelmatig over beleggen, waar schijf je nu vooral over? Waar kunnen (beginnende) beleggers met interesse deze artikelen vinden?
Ik schrijf inmiddels al een paar jaar voor de website van Beleggers Belangen. Ik houd de internetfora in de gaten van websites als IEX. In mijn blog beschrijf ik wekelijks de aandelen waar erg veel over gepraat worden op deze fora. Wellicht wordt mijn rubriek binnenkort gewijzigd. Houd mijn profiel op de website daarom in de gaten!

Vincent, nogmaals bedankt voor dit interview en alle informatie die je weggeeft! Om meer over Vincent en zijn passie voor beleggen te lezen kun je hem volgen op Twitter. Hier deelt hij overigens ook zijn minder 'saaie' beleggingen, zoals in crypto's.
Oftewel, volg hem even op Twitter!

Wat kun je beter niet doen als particuliere belegger? De samenvatting van het boek.

Veelgemaakte fouten van beleggers.

Veel handelen. Hoe meer een aandeel beweegt, hoe meer koop- en verkoopkansen. Althans, dat zou je verwachten aangezien het aandeel simpelweg meer rondom bepaalde gunstige waardes schommelt. Toch reageren onze emoties niet zo goed op diezelfde volatiliteit wat betreft ons rendement.

Bijvoorbeeld, een lange termijn belegger die vanuit een winstgevende positie plotseling zijn winst kwijt is zou besluiten om snel te verkopen om zo toch nog met een kleine winst te eindigen. Vervolgens koopt deze belegger een vrijwel identiek of hetzelfde aandeel, immers, hij moet een positie hebben!

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat de belegger vrijwel niks is opgeschoten. Sterker nog, hij had net zo goed het aandeel aan kunnen houden, vooral als we rekening houden met transactiekosten en de spread (het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs).

De belegger is dus eigenlijk veel slechter af door diezelfde volatiliteit, of het constant kijken naar de prijsschommelingen (hij kijkt dus te veel naar de koersen van zijn aandeel).

Bij verlies is dat vaak nog erger, zo wil een belegger zijn verlies dan het liefst zo snel mogelijk weer goed maken. Bedenk je maar eens, hoe sneller je deze aankoop doet, hoe minder tijd je besteedt aan het uitzoeken van een ‘koopje’.

Vaak is een simpele manier om de volatiliteit van een aandeel te weten simpelweg te kijken naar de grafiek ervan. Een andere manier is de bèta, onthoud alleen wel dat dit altijd gaat over de volatiliteit van het verleden. Dit zegt dus niet alles over de toekomstige volatiliteit, maar het kan je wel een idee geven van welke bedrijven of sectoren vaak meer bewegen dan anderen.

Grote risico’s. Beleggen brengt risico met zich mee, dat weten we ondertussen wel, maar hoe neem je de juiste hoeveelheid risico?

Is dat als je elk kwartier naar het koersenbord zit te staren? Zo kost dit niet alleen de nodige tijd, maar het zorgt natuurlijk ook voor een behoorlijk aantal zenuwen.

Of, is dat als een bepaalde positie uit meer dan 30% van je portefeuille bestaat? Zo kan deze ene positie een groot verschil maken tussen winst of verlies van je gehele portefeuille.

Dit zegt het boek ons:

“S nachts peinzen over je belegging betekent dat je een compleet onverantwoorde positie bezit”

Een tip uit het boek: bij een goede spreiding is een belegging met een bovengemiddeld risico helemaal niet erg. Maar is die risicovolle belegging groter dan een kwart van je portefeuille, dan kun je stellen dat dit onverantwoord is.

Ik wil hier zelf aan toevoegen dat dit percentage natuurlijk voor iedereen anders is, als je bij 5% al niet meer kunt slapen dan moet je daar al stoppen. Een limiet kan dus erg handig zijn, bepaal alleen zelf hoe groot deze limiet is!

Middelen. Beleggers doen vaak het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen. Zo doen beleggers ook aan middelen. Middelen is het bijkopen van aandelen van een aandeel dat het slecht doet, een tot nu toe verliesgevend aandeel dus.

Dit wordt gedaan om zo de gemiddelde prijs waarvoor het gekocht wordt omlaag te brengen. Middelen op zichzelf is niet iets ergs, maar het motief ervoor vaak wel. Zo wordt het vrijwel altijd gedaan om een positie toch nog met winst af te kunnen sluiten.

Zorg dus dat je niet een aandeel bijkoopt omdat je de gemiddelde koopprijs omlaag wilt brengen, zodat je de positie misschien ooit toch nog winstgevend kunt afsluiten.

Maar zorg ervoor dat je dit aandeel ‘emotieloos’ bekijkt alsof je er nog geen enkel aandeel van hebt. Vind je het dan koopwaardig? Als je dit niet emotieloos kunt doen, of als het antwoord op deze vraag een nee is, dan zou je niet in moeten stappen!

Avantium zou nu een goed voorbeeld zijn, het is als een vallend mes de laatste tijd gedaald, maar moet je dan middelen om op deze manier een gemiddeld lagere inkoopprijs te hebben? Nee, je moet het aandeel alleen kopen als je denkt dat het koopwaardig is voor de prijs waarvoor je het nu koopt, en niks anders! Overigens komen er meer emoties kijken die het resultaat voor dit aandeel sterk doen oplopen, omdat het om een recente IPO (beursgang) gaat. Zo’n beursgang gebeurt vaak door trendy aandelen.

Kortom, zoals de auteur het omschrijft:

“Als een belegger het aandeel in eerste instantie niet in bezit heeft, zou hij het aandeel, waarvan de koers in elkaar dondert, nooit kopen.”

Zorg dus dat je initiële aankoop van een aandeel niet als een anker werkt, waaraan je je almaar vast wilt blijven houden. Zorg dat je elke (potentiële) positie bekijkt alsof je er nog niet in zit.

Hefboomproducten. Een hefboomeffect versterkt het effect van een kleine koersbeweging. Zo kun je met hefboomproducten, binnen een zeer korte tijd, veel meer rendement behalen dan met aandelen. Op deze manier kunnen er flinke winsten mee worden gemaakt, maar dus ook verliezen…

Ik besprak eerder aan de hand van het boek Moneymanagement, hoe je met traden (maar hetzelfde geldt voor beleggen) ervoor zorgt dat je emoties niet de overhand nemen:

“De manier om volgens de auteurs uit te vinden hoeveel risico jij kunt hebben is door simpelweg je positiegrootte aan te passen totdat je op het punt komt dat je emoties de overhand nemen.”

Ik ben van mening dat dit niet alleen zo is voor ‘gewone’ beleggingen in aandelen, maar des temeer voor hefboomproducten. Deze zullen namelijk sneller je emoties triggeren, ze schommelen nou eenmaal meer.

Snel handelen. Het winnen van de ‘grote jongens’, oftewel grote financiële partijen met het beste apparatuur als het aankomt op snelheid in aandelenhandel, is vrijwel niet te doen.

De auteur raadt dan ook aan dat particulieren niet gaan handelen als bijvoorbeeld daytrader, zo leidt een groot gedeelte van deze mensen verlies door de grote hoeveelheid aan bijkomende emoties.

De succes ratio's van traden zijn daarnaast ook niet erg groot.

“Zet je ego aan de kant en accepteer dat je sommige dingen nu eenmaal beter niet kunt doen”

Over het boek: Sentimentele beleggers

Het boek beschrijft op een erg mooie wijze de meest gemaakte (denk)fouten van beleggers. Zo heb ik een aantal hiervan al hierboven gedeeld. Toch is dit bij verre weg niet alles wat het boek te bieden heeft, maar dat merkte je waarschijnlijk al aan het interview.

Het boek beschrijft onder andere nog het volgende; waarom je een beleggingsplan zou moeten hebben, hoe je zo’n plan opstelt, wat je beter wel kunt doen als belegger en de manier waarop de auteur zijn portefeuille opstelt.

Dit wordt allemaal in jip-en-janneketaal beschreven wat het een aantrekkelijk boek maakt voor beginnende beleggers, ook als je kijkt naar de stof die wordt besproken. Ik zou het boek dus zeker aanraden als je nieuw bent met beleggen en de meeste fouten, die bij bijna alle beleggers vrij identiek zijn, wilt voorkomen!