The Little Book Of Behavioral Investing [Samenvatting]

Hoe herken je de meest gemaakte denkfouten van (professionele) beleggers. Wat kun je hieraan doen en hoe doen de beste beleggers dit?

De meest gemaakte denkfouten bij beleggen, de oplossingen en last but not least, hoe beperkten de beste beleggers, zoals John C. Templeton en Benjamin Graham deze denkfouten? Ik bespreek dit aan de hand van het boek: ‘The Little Book Of Behavioral Investing'.

Hieronder volgen de lessen uit het boek.

The-little-book-of-behavioral-investing-samenvatting

Als de markten dalen

Wij mensen (en dus ook beleggers) zijn niet de beste voorspellers van onze toekomstige gevoelens. Zo onderschatten we de invloed van een bepaald gevoel dat we nu hebben op hoe we ons in de toekomst gedragen.

De auteur James Montier, bekend van meerdere boeken over beleggen en bijkomende emoties, noemt hier als voorbeeld dat we als mens in een hongerige staat het niet kunnen inbeelden dat we over enige tijd dorstig zullen zijn.

Op zo’n zelfde manier kunnen we onszelf als beleggers erg lastig inbeelden hoe we ons voelen als onze portefeuille met 40% zakt.

Goed, als we als beleggers onze toekomstige emoties niet zo goed kunnen inschatten bij dalende markten, hoe voorkomen we dan dat we een onjuiste beslissing maken na zo’n daling?

Het antwoord dat Montier ons geeft is vrij simpel, maar kan ondanks dat toch de nodige paniekbeslissingen voorkomen. Zijn oplossing luidt als volgt:

“Bereid jezelf voor en leg voor jezelf vast wat je doet op een toekomstig moment.”

Een voorbeeld van zo’n voorbereiding kan zijn:
Als mijn aandelen Royal Dutch Shell met 40% zakken dan verkoop ik niet, maar dan koop ik bij!

Dit is natuurlijk niets anders dan een voorbeeld, maar ook bekende beleggers volgen deze strategie.

Zo had de legendarische belegger Sir John Templeton orders open staan in zijn broker voor bedrijven wiens aandelen hij wilde, maar nog te hoog geprijsd waren. Op deze manier had hij al vastgelegd wat hij zou doen als de prijzen van deze aandelen zouden dalen en voorkwam hij paniekbeslissingen.

Mede hierdoor kon hij zijn emoties niet zijn beslissing laten overnemen en kocht hij wanneer de meeste andere beleggers dit niet durfden!

“Invest at the point of maximum pessimism.”

Sir John Templeton

De (altijd) optimistische belegger

Wij mensen zouden volgens de auteur nogal optimistisch zijn! Zo overschatten we ons eigen kunnen, omdat we denken een invloed op onze aandelen uit te kunnen oefenen.

Optimisme in het leven, daar is natuurlijk niet veel mis mee (of wel?), maar hoe zit het met optimistisch zijn als belegger?

Wij (beleggers) zouden volgens de auteur van het boek dit optimisme gebruiken om vooral te zoeken naar gelijkgestemde beleggers. Hierbij zoeken we als we bullish zijn over de aandelenmarkt bijvoorbeeld vooral andere bullish beleggers op om mee te praten over aandelen.

Iemand die vrijwel altijd optimistisch over bijvoorbeeld de aandelenmarkt is wordt ook wel een 'perma-bull' genoemd.

Nu denk je natuurlijk dat jij dat niet bent en vooral niet zoekt naar gelijkgestemden, dat snap ik, zo begon ik ook aan het boek...

Toch heb ik in mijn ‘speurtocht’ naar extra bewijs het volgende onderzoek gevonden waar in Zuid-Korea deze confirmation bias wordt getest.

Voor zij onder ons die het niet willen lezen:
Het onderzoek lijkt te suggereren dat beleggers inderdaad vooral kijken naar bewijs dat hun standpunt bevestigt. Dit zorgt ervoor dat de groep beleggers (een vrij groot gedeelte van de totale groep) die dit doet overmoedig (te optimistisch) wordt. Vervolgens gaan deze optimisten te veel handelen en krijgen ze te hoge verwachtingen van de markt. Dit heeft als resultaat een flink lager rendement!

Wapenen tegen optimisme

Volgens James Montier zouden we vooral kritisch moeten zijn voordat we een aankoop doen!

Dat zou je kunnen doen door jezelf andere soort vragen te stellen:

  1. In plaats van “Kan ik dit geloven?” moet je jezelf afvragen “Moet ik dit geloven?”.
  2. In plaats van “Waarom zou ik dit aandeel niet bezitten?” moet je jezelf afvragen “Waarom zou ik dit aandeel bezitten?”.

We moeten dus leren om vrij sceptisch te zijn, een advies dat geldt voor beleggen, maar wellicht niet voor de rest van je dagelijkse leven!

Vader van het waardebeleggen, Benjamin Graham over overdreven optimisme:

“Observation over many years has taught us that the chief losses to investors come from the purchase of low-quality securities at times of favourable business conditions. The Purchasers view the current good earnings as equivalent to “earning power” and assume that prosperity is synonymous with safety.”

Benjamin Graham

Luisteren naar de beleggingsexperts?

Waarom zou je als belegger moeten luisteren naar experts?
Wel, het zijn immers experts, dus waarschijnlijk zijn ze beter in beleggen. Daarnaast houden wij ervan als mensen iets met zekerheid zeggen, wie anders dan de experts om dit van te horen?

Zijn experts (gemiddeld gezien!) wel beter in beleggen?
Het boek benoemt een onderzoek waarin professionele beleggers het opnemen tegen een groep studenten.

Het resultaat is niet vrij geruststellend voor zij die veel luisteren naar beleggingsexperts…

Zo zouden de beleggingsexperts het 40% van de tijd goed hebben bij het kiezen tussen 2 aandelen, waar de studenten het 49% van de tijd goed hebben. Oftewel, de experts (als ik ze nog zo mag noemen) zijn in dit geval nog slechter in voorspellen dan een willekeurige muntgooi!

Mocht u nog niet overtuigd zijn van het resultaat van de gemiddelde expert, leest u dan even hoe beleggingsexperts het opnemen tegen apen. U raadt het al, niet zo goed!

Ondanks dat deze ‘experts’ het dus vrij vaak fout hebben, zie het trackrecord in de laatste link, worden ze toch veel gevolgd. Dit is volgens de auteur the power of confidence, oftewel, omdat zij hun stellingen zo extreem zelfverzekerd vertellen luisteren we alsnog naar ze.

Dit soort vertrouwen en beleggen blijkt helaas geen al te goede combinatie. Zo zorgt het, zoals ik al eerder zei, ervoor dat we te veel handelen. Aangezien er een negatief verband is tussen handelen en rendement (onder andere door de vele transactie kosten) blijken experts het vaak niet al te goed te doen.

Denk maar na, als het rendement voor kosten van experts al niet veel beter is, hoe kan het dan enigszins hoger zijn na kosten als er veel meer gehandeld wordt?

Dus, hoe kunnen we ervoor zorgen dat we het niet minder goed doen dan experts? Als we de auteur moeten geloven dan moeten we simpelweg de experts negeren.

“Buy when most people, including experts, are pessimistic, and sell when they are actively optimistic

Benjamin Graham

Man versus vrouw

Zoals ik al meerdere keren aangaf, blijkt over het algemeen dat ‘beleggers’ die meer handelen lagere rendementen halen dan zij die dit minder doen. Wat blijkt nog meer uit verschillende onderzoeken is dat mannen doordat ze zelfverzekerder zijn van hun beleggingen ook meer handelen, waardoor de gemiddelde rendementen lager zijn dan bij vrouwen.

Aan alle mannen, wellicht een idee om voortaan de portefeuille door je vrouw of vriendin te laten beheren?

Ik probeer hier geen relatieproblemen te veroorzaken, maar grappig is dat deze onderzoekers ook aantonen dat mannen die eerst toestemming nodig hebben van hun partners gemiddeld gezien een hoger rendement behalen.

Over het boek The Little Book Of Behavioral Investing

Het boek gaat, zoals de titel al doet vermoeden, vooral over het gedrag van beleggers. Helaas, zijn de ‘oplossingen’ voor dit soort gedrag niet altijd even praktisch. Toch heb ik er expres voor gekozen om desondanks vooral op de oplossingen te focussen.

Waarom?
Ik ben zelf ook een belegger en maak dus, helaas, ook beslissingen die mijn rendement niet verbeteren. Omdat ik zelf deze fouten heb gemaakt in het verleden lijkt het mij goed om, dan wel samen, te kijken naar potentiële oplossingen.

Vandaar, mijn oproep; met welke tips zijn jullie het eens en met welke niet?

De reden waarom je dit boek zou moeten lezen, is omdat beleggen voor een groot deel gaat om je emoties bedwingen. Dat heb ik jullie hopelijk nu laten zien!

Toch is, ondanks dat dit boek erg klein is, het erg lastig om in zijn geheel samen te vatten. Zo bespreek ik hier nog geen derde van alle ‘fouten’ besproken in het boek. Het gaat hier dus om een klein boek, maar de kennis die hierin geschreven staat, is immens groot.

Zo neemt James Montier je mee met de beste onderzoeken naar gedrag en beschrijft aan de hand hiervan vele voorbeelden. Zoals waarom wij beleggers zo vaak worden aangetrokken tot een IPO (initial public offering), terwijl de gemiddelde IPO het veel slechter doet dan de markt.

Waarom zou je het boek niet lezen?
Het boek is geen aanrader als je op zoek bent naar een beleggingsstrategie, waar vele andere beleggingsboeken dit wel bespreken. Zo gaat het, zoals ik in de inleiding al zei, vooral over de meest gemaakte denkfouten van de gemiddelde belegger.

Toch is dit ook wel een deel van het charme van het boek en kan het je een soort hint geven van waar je in ieder geval niet op zoek moet gaan naar zo’n strategie. Zo zou het, als we de auteur mogen geloven, bijvoorbeeld af te raden zijn om in een IPO te beleggen. Dit beschreef ik eerder al aan de hand van het boek Fabeltjes Over Beleggen.

Hint: voordat je het boek gaat kopen raad ik je aan om even online te zoeken, er is namelijk (op het moment van schrijven) ook een gratis versie te verkrijgen!