The Warren Buffett Stock Portfolio [Samenvatting]

Een veelbesproken onderwerp is de veel toegepaste beleggingsfilosofie van meesterbelegger Warren Buffett. Zo kiest hij ervoor om sterke bedrijven te kopen waarvan hij de waarde hoger inschat dan de prijs op dat moment. Toch is het soms lastig om kwalitatieve bedrijven te vinden op de beurs.

Gelukkig bespreekt het boek ‘The Warren Buffett stock portfolio’ hoe je de bedrijven achter de aandelen vindt die Warren Buffett zou kopen. Hij is één van de meest vermogende personen ter wereld geworden door te beleggen.

Vandaar dat je hier leest hoe hij dit doet. Hieronder volgen de lessen uit het boek.

The-warren-buffett-stock-portfolio-samenvatting

Dus, hoe vind je aandelen van sterke bedrijven zoals Warren Buffett dat doet?

Om deze bedrijven te vinden let je op de volgende twee voorwaarden:

Dus, hoe vind je aandelen van sterke bedrijven zoals Warren Buffett dat doet?

Om deze bedrijven te vinden let je op de volgende twee voorwaarden:

Het bedrijf is oud, heel oud.

Volgens Warren geldt namelijk het volgende als het gaat om beleggen:

Volgens Warren geldt namelijk het volgende als het gaat om beleggen:

“Predictable products equal predictable profits."

Om vast te stellen of een bedrijf deze voorspelbare economische voordelen heeft in de toekomst, kijkt hij naar hoe oud de goederen en diensten zijn die het bedrijf levert. Heel concreet betekent dit het volgende. Hij heeft graag bedrijven die een bepaald merk hebben dat al meer dan 50 jaar bestaat.

De voorbeelden uit het boek zijn erg Amerikaans, maar wel duidelijk. Zo worden bedrijven genoemd die merken als Oreo koekjes en Coca-cola bezitten. Dit zijn merken die al ongelooflijk lang bestaan en waarschijnlijk niet snel zullen verdwijnen.

Deze quote vat precies samen waarom:

“I look for businesses in which I think I can predict what they’re going to look like in ten to fifteen years’ time. Take Wrigley’s chewing gum. I don’t think the internet is going to change how people chew gum.”

Als ik zelf aan Nederlandse bekende merken denk die al meer dan 50 jaar bestaan dan zijn dat merken als Batavus, Philips en Albert Heijn. Welke overigens stuk voor stuk te vinden zijn op de beurs, dan wel direct als een aandeel of als onderdeel van een groter bedrijf. Onthoud wel dat dit natuurlijk slechts één voorwaarde is voor het kopen van een aandeel, je bent er dus nog niet. Was het maar zo eenvoudig : )

Naast deze voorspelbaarheid is het zo dat een sterke merknaam ook economisch gezien een slimme keuze is. Zo bespaart een bedrijf als Coca-Cola miljoenen aan kosten, simpelweg omdat het vrijwel geen ontwikkelingskosten heeft. Waar een jong bedrijf deze kosten vaak wel heeft.

Het moet namelijk goederen en diensten ontwikkelen die in de smaak moeten vallen en tegelijkertijd winstgevend zijn, een dure klus die vaak lang duurt.

Als proef op de som kun je kijken naar de aandelen van Warren Buffett, en inderdaad, je ziet vooral oudere bedrijven!

De winsten van het bedrijf moeten consistent zijn.
De winst van een sterk bedrijf groeit sterk en consistent. De vraag is alleen over een hoe lange periode je dit moet bereken. De superbelegger zelf kijkt meestal naar de trend die zich minstens de afgelopen 10 jaar heeft voorgedaan.

Dit doet hij omdat hij zo kan zien of de winst consistent kan groeien ondanks verschillende economische periodes, oftewel, tijdens jaren dat de economie groeit én krimpt. Een bedrijf dat ondanks dit alles een sterke en consistente groei behoudt, dat moet wel een sterk winstmodel hebben.

Winst-per-aandeel-consistent

Wanneer een bedrijf geen consistente winsten heeft, maar juist zeer onregelmatige, dan is dat voor Warren een slecht teken. Een voorbeeld van een bedrijfstak dat vaak gebruikt wordt als één met onregelmatige winsten is die van biotech, waarvan Galapagos een bekend aandeel op de Nederlands beurs is.

Winst-per-aandeel-onregelmatig

Het is dus de bedoeling dat je aan de hand deze twee voorwaarden de sterkste bedrijven kunt vinden. Daarna moeten we de waarde van deze bedrijven bepalen, iets wat erg lastig blijkt.

Deze waarde vergelijk je met de prijs waarvoor het aandeel te verkrijgen is. Als er genoeg marge zit tussen de waarde en prijs van het aandeel, dan zou je het moeten kopen! En om zulke koopjes niet voorbij te laten schieten heb je cash nodig.

Wanneer is een aandeel goed geprijsd?

Om te zien of een aandeel goed geprijsd is moet je de waarde kunnen inschatten. Nou ja, inschatten, het liefst ben je zo zeker mogelijk. De manier die hij hiervoor gebruikt is om een aandeel te zien als een obligatie. Bij een obligatie worden alle toekomstige inkomsten teruggerekend naar het heden, om zo tot een waarde voor de obligatie te komen.

Datzelfde principe gebruikt Buffett bij een aandeel waarbij hij alle toekomstige winsten terugrekent naar het heden, dit geeft een bepaalde waarde. Deze waarde noem je de intrinsieke waarde en vergelijk je dus met de prijs.

"Intrinsic value can be defined simply: It is the discounted value of the cash that can be taken out of a business during its remaining life."

Aangezien de kern van het boek niet gaat over hoe je dit doet zal ik er in dit artikel niet meer tijd aan besteden. Voor de geïnteresseerden heb ik wel één van de beste video’s over dit onderwerp gevonden, het laat zien hoe Buffett dit berekent, aanrader!

Over het boek: The Warren Buffett Stock Portfolio - Warren Buffett Stock Picks: Why and When He Is Investing in Them

Het boek is enorm kort van stof, maar dat is geen nadeel. Zo wordt precies dat verteld wat nodig is. Daarnaast kun je als je meer in details wilt treden van Buffett zijn beleggingen het 2e deel van het boek lezen, wat met echte voorbeelden laat zien hoe hij tot zijn portefeuille is gekomen. Zoals het voorbeeld wat ik hierboven noemde.

Dit zie je niet vaak in boeken over beleggers, meestal blijft het bij theorie en is het minder praktisch. Oftewel, het boek bevat de juiste mix tussen net genoeg theorie en een flinke hoeveelheid praktische voorbeelden. Die mix zou je moeten helpen met het vinden van de juiste bedrijven en dat lukt aardig!

Last but not least is één van de twee auteurs, Mary Buffett, dicht verbonden aan Buffett, ze is immers zijn schoondochter. Aangezien er veel boeken zijn over Warren onderscheidt het zich hierdoor. Dat is wat ik zo mooi vind aan dit boek, je krijgt het idee dat hij het zelf heeft geschreven.

Ondanks dat er zoveel boeken over Warren zijn geschreven, maakt de band tussen de auteur en Buffett dit een heel origineel boek over zijn beleggingswijze!